2010. jan 07.

Roma kinézetű...

írta: korbelygyorgy
Roma kinézetű...

Én már a demokráciában lettem újságíró, nem emlékszem igazán az ántivilágbeli gyakorlatra, sem a rendőrségire, sem a sajtóbelire, viszont szerintem ma egyedülálló dolog történt: a szarvasi kapitányság egy korábbi gyomaendrődi ékszerbolti rablás ügyében egyértelműen jelezte: "roma kinézetű" rablókat keres.

Néhány óra múlva rájöhettek, hogy talán egy kicsit merész volt a kiadott anyag, ezért a sajtós kollegina arra kérte ügyeletes szerkesztő kollégámat, hogy legalább a címben ne erőltessük ezt a fordulatot. Természetesen nem erőltettük, viszont az infó gyorsan bejárta a sajtót, például a címben jelzett kifejezésre a következő Google-találatok születtek.

Kérdés, hogy balfaszság történt-e, vagy a zsaruk egy kicsit szembemennek a jelenleg kialakult olykor szemérmes gyakorlattal. Nem kívánok én most belemenni olyan témába, ami részben műbalhé, másrészt pedig rosszul értelmezett liberalizmussal ártanak a valódi liberális és humanista értékeknek, mindenesetre röhej, hogy a "különös ismertetőjel" eme formáját kikerülik például egy körözésnél. (Én ugatok, aki barna hajú - volt őszülés előtt :) - és egy kicsit kreol, és látszhatnék akár romának is, de természetesen nem erről van szó).

Ha valami balfaszság, akkor éppen ez a megfogalmazás: roma kinézetű, ezt sok minden mással kiválthatták volna.

Egyébként aki a kommentekben nácizni, jobbikosozni, rasszistázni szeretne, kérem, tallózzon bele a blog archívumába, senkitől nem állnak távolabb ezek a dolgok. Viszont úgy gondolom, hazug az a társadalom, mely nem nevezi nevén azt, ami; sok bajunk okozója - no nem a romák, hanem éppen az, hogy nagyon sok mindent álságosan kikerülünk, szőnyeg alá söprünk és nem nevezünk a nevén...

Szólj hozzá