2010. jan 31.

Beszólásszabadság, avagy trollok, regisztráljatok!

írta: korbelygyorgy
Beszólásszabadság, avagy trollok, regisztráljatok!

Február elsejétől a Beol.hu életében az egyik legnagyobb változás lép életbe: ezentúl felszámoljuk a játszóteret, mostmár csak azok hintázhatnak, libikókázhatnak és szaladgálhatnak a favárban, akik a mi óvodánk kölykei.

Magyarán: kizárólag regisztrált felhasználók kommentelhetnek a cikkekhez. Eddig is korlátoztunk a beszólásszabadságot rizikós témák (romák, közbiztonság, olykor közlekedés, Gyurcsány, Bajnai stb.) esetében, de a jövőben ez alapértelmezetté válik.

Az okokról már megírtam a posztot, amit éjfélkor élesítünk, lényegében őszintén, tehát nem egy hivatalos mellébeszélésről van szó.

Összefoglalva ez a lényeg:

1. Kinőttük magunkat annyira, hogy nem vagyunk rászorulva arra a néhány száz (vagy tíz?) júzerre, akik növelik ugyan az oldalletöltéseket, de alapvetően több kárt okoznak, mint hasznot.

2. Nem nagyon győzzük a moderálást, aki ezzel foglalkozik, gyakorlatilag improduktív munkát végez.

3. Jobb helyeken már régen nem lehet vaktában bárkinek bármit a monitorra taknyolni.

4. Az is improduktív, hogy hetente két-károm feljelentéssel kell a központban dolgozó jogászainknak, rendszergazdáinknak foglalkoznia, nem beszélve róla, hogy egy csomó becsúszott dolog miatt egyre rosszabb megítélés alá esünk.

5. Nyakunkon a kampány, s láthatóan működésbe léptek a különböző online troll-hadosztályok, velük hadakozni senkinek nincs kedve és ereje.

Kollégáim egy részében munkál egy kis félelem, hogy visszaesik a látogatottság, nem is az egyedi látogatók száma, hanem a látogatások, illetve az oldalletöltések (PI) tekntetében, én azonban ezt a megengedhető százalékon belülinek érzem, azaz nem lesz több 3-4 százaléknál, viszont a hozadéka ennél jóval több lehet: még inkább erősödik az a fíling, amin hosszú évek óta dolgozunk: a Beol.hu mindent egybevetve igenis egy komoly és mértékadó információs és közösségi portál.



Tisztelt olvasóink! Február elsejétől változnak a Beol.hu hozzászólási szabályai: a jövőben kizárólag regisztrált felhasználóink írhatnak bejegyzéseket a cikkekhez.

A hosszú ideje érlelődő döntést több tényező is indokolja. Mindenek előtt az, hogy az elmúlt öt esztendőben a Beol.hu nagykorúvá érett, olvasóinak száma pedig már több éve átlépte a kritikus tömeget. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett forgalom - jelenleg napi 20-25 ezer látogatás, 17-18 ezer egyedi látogató, 250-300 ezer oldalletöltés - a kommentek számát is jelentősen megnövelte és tapasztalataink szerint a mennyiség a minőség rovására ment, moderálási alapelveink rendszeresen sérültek, továbbá a kommunikációs zaj élvezhetetlenné tette a tényleges olvasói tartalmakat. 

A legtöbb nagy látogatottságú tartalomszolgáltató jóval szigorúbban bánik ezekkel a : az igazán nagyok nem is teszik lehetővé a hozzászólást, csak bizonyos rovatokban, ott is kizárólag a regisztrált felhasználók számára. Sőt, egy valamire való blog is feltételeket szab a kommenteléshez.

 

Frissítés: Hírbehozó a Webisztánon egy friss posztot szentelt a problémakörnek, érdemes elolvasni a kommenteket is.

Szólj hozzá

kommentelők trollok beolhu