2014. okt 14.

Szarvas Péter Békéscsaba ByeAlexe

írta: korbelygyorgy
Szarvas Péter Békéscsaba ByeAlexe

A ByeAlex nevű énekes csávó úgy másfél éve borzolta fel a hazai kedélyeket, legalábbis azokét, akik a kereskedelmi média által ránktukmált ízlésen túl nemigen látnak tovább. Tette ezt azzal, hogy a közönség jóvoltából és a zsűri némi cinkos együttműködése által megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjét, sőt a nemzetközi megmérettetésen sem hozott szégyent az országra.

Akkoriban nagy viták folytak róla, én is blogolgattam a jelenségről, arra a megállapításra jutva, hogy természetesen nem egy forradalmi szuperprodukció, amit bemutatott, ám annyira más volt, mint a többi kereskedelmi maszlag, annyival szerethetőbb, mint a patikamérlegen adagolt összetevőket tartalmazó egyenslágerek, hogy öröm volt nézni a továbbjutását. Ahogy akkor sokan megfogalmazták: ByeAlex és a Kedvesem lényegében meghekkelték a rendszert, jól beintve az ízlésdiktátoroknak.

ByeAlex (Forrás: MTVA)

Természetesen Szarvas Péterről nem azért jutott eszembe a szakállas, szemüveges, kötött sapkás fazon, mert egy hipszternek gondolom, hanem mert ő is meghekkelte a rendszert, legyőzte a nyálas popzenét és legyőzte a gagyi mulatóst teljesen egyedi produkciójával, a közönség pedig továbbjuttatta. Persze Szarvas Péter nem holmi Kedvesem típusú dalocskákban utazik, hiszen ő a csabai bluesklub elnöke is egyben, illetve remek fesztiválokon elég sokszor futottunk már össze.

Nem kívánok egyébként most választási elemzésfélébe bonyolódni, elég sok született ezekből az elmúlt 48 órában, viszont nem mehetünk el amellett, hogy Békéscsaba mellett azért - ha nem is látványosan -, de elég sok pofára esést szenvedett el a mulatós  kormánypárt, itt van mindjárt Medgyesegyháza, ahol visszatért Nagy Béla, vagy Békés, Mezőberény, Nagyszénás, ahol hiába indítottak rá a már megbecsülésnek örvendő polgármesterekre saját embert, de Gádoroson Prozlik doktor buktája sem kerül fel a párt dicsőségfalára.

Szarvas Péter (forrás: Mandiner.hu)

ByeAlex egyébként mára teljesen jelentéktelen figurává vált, hiszen az igazi tartalom mégiscsak hiányzott a művészetéből, amit jól mutat a tavaly megjelent rendkívül unalmas lemeze, ráadásul végül mégiscsak beszippantotta őt az, aminek fityiszt mutatott. Ezzel csak arra akartam célozni az eredeti párhuzamnál maradva, hogy Szarvas Péter számára csak most érkezett el az igazi munka ideje, meg kell mutatnia, hogy jó "énekes", jó "albumokat" hoz össze és főleg nem szippantja be az a romlott világ, ami a honi közéletet napjainkban jellemzi, s ez első nagy kihívás például, miként tud majd együtt játszani a mellé rendelt kísérőzenekarral.

 

Szólj hozzá

választás2014 Békéscsaba ByeAlex Szarvas Péter