2018. sze 09.

A gyulai EDÜ és sok ezer középiskolás is a kulturkampf nagy vesztese

írta: korbelygyorgy
A gyulai EDÜ és sok ezer középiskolás is a kulturkampf nagy vesztese

Forrás: visitbekescsaba.com

Kapcsolódó: Reagál az önkormányzat és Kiss János

Az EDÜ (Erkel Diák Ünnepek) egy jó hagyományokkal rendelkező rendezvénysorozat, még az ilyen ötvenpluszos arcoknak, mint én is vannak emlékei diákkorukból a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról.

A jövő évi EDÜ szervezőbizottsága annak rendje és módja szerint összeállt, ám Szakács Árpád (aki a főnököm lenne, ha maradtam volna régi munkahelyemen) kultúrharcfelelős a pártlap, a Magyar Idők hasábjain nemtetszését fejezte ki, hogy a 30Y segíti a rendezvény kampányát, továbbá hogy a zsűribe olyan - húúúú de szörnyű - művészeket kívánnak felkérni, mint Jordán Tamás, Karafiáth Orsolya, illetve Grecsó Krisztián.

Gyula az én szememben egy polgárváros volt és a lakói miatt lényegében az is marad, ám a vezetéséről immár  nem tudom jó szívvel kijelenteni, hogy polgári értékeket képviselnének. Bár nem ismerem személyesen Görgényi polgármestert, mint ahogy a képviselő-testületi többség tagjait sem, de szánalmasnak, gyalázatosnak tartom a reakciót, azt hogy üzent a Szabad Nép Magyar Idők, ők pedig két hét tétovázás után leváltják Kiss János főszervezőt. Azt a Kiss Jánost, aki remek szakember, hiszen korábban a 48-as klubot működtette Gyulán, illetve számos zenei, kulturális projektben vett részt, én személy szerint többször zsűriztem vele a szarvasi Zebra tehetségkutatóin.

 János az alábbi posztban foglalja össze a lényeget, olvassátok el figyelmesen. A sztorit egyébként otthon járva, a múlt héten már hallottam, de nem hittem volna, hogy tényleg meglépik a gyulai városvezetők ezt a dolgot és majd nemzeti rockkal meg altright kultúrharcosokkal etetik szegény középiskolásokat, akik Beck Zolit, Bérczesi Robit (aki a fesztiválhimnuszt írta) szeretik, vagy ha nem őket, akkor a Halott Pénzt meg a Welhellót, illetve a drum and basst meg a technót, de semmiképpen nem a Fidesz kedvenceit.

 

Halkan teszem hozzá: rendkívül veszélyesnek tartom ezt a kultúrharcos izét, mert például a FB-n már gyerekeknek író alkotókat cseszegetnek, felbátorodva azon, hogy ami eddig értéknek számított, már nem az, vagy legalábbis belőhető minden a Fásy Mulató szintjére. Meg aztán az ilyen hatalomvezérelt kultúrharcoknak könyvégetés a vége, ami a 21. században rendkívül ciki, annál is inkább, mert a Kindle rosszul ég, ráadásul rendkívül szennyező is.

Szólj hozzá

kultúrharc kulturkampf Gyula Fidesz EDÜ Kiss János Szakács Árpád 48-as Klub