2019. máj 26.

Az EU-n kívül szavaztunk Európára, előtte meg a CDU-ra és a Zöldekre

írta: korbelygyorgy
Az EU-n kívül szavaztunk Európára, előtte meg a CDU-ra és a Zöldekre

 

Persze annyira messze nem mentünk az Európa Uniótól, csupán Bernig. Ennek egyszerű prózai oka van: a mi kis falunktól mindössze 120 kilométerre található a svájci főváros, ahol található magyar diplomáciai kirendeltség, míg Németországban 400 (Stuttgart, München), illetve 800 (Berlin) kilométert kellene utazgatni egy szavazásért.

Ez valóban bosszantó, hiszen míg más levélben voksol, addig mi utazni kényszerülünk... - de nem hagytuk, hogy Lucifer a fülünkbe tegye ezt a blablát, közelítsük meg a problémát pozitívan: Bern gyönyörű város, az idő kiváló, úgyhogy előkerült a hátizsák és a piknik-szett és remek családi programmal kötöttük össze a szavazást.

A már ismert helyszínen, a Muristrasszén található magyar konzulátuson leadtuk a voksunkat, aztán irány a Gurten Park. Itt nem bizonyultunk elég hardcore-nak és kisvonattal mentünk fel a hegyre, majd gyalog jöttünk le. Ez persze most nem kirándulási élménybeszámoló akarna lenni, csak érzékeltetni szeretném, mennyivel jobb ez így, mint levélben feladni egy voksot, amiből a fene tudja, miként csinálnak szorgos kezek fideszes vagy érvénytelen voksot.

bern.jpg

Voksturisták

És hogy jön ide a címben jelzett CDU meg Grünen? Hát úgy, hogy Németországban egyúttal helyhatósági választások is vannak, azaz települési és körzeti képviselő-testületekről döntenek a polgárok. A mi esetünkben helyben, azaz Hausen im Wiesentalban azért választottuk a CDU-t, mert a listán két személyes ismerősünk is található, egy kollégám, illetve egy barátom felesége, s akikről mindkettőről tudjuk, hogy remek emberek.

A Lörrachba delegálandó körzeti listák közül viszont a Zöldeket választottuk. Ennek sok oka van, de talán nem kell magyarázni elkötelezettségünket az ügy iránt, nem beszélve róla, hogy a Bündnis '89 - Grünen élesben is bizonyítja, hogy kormányképes zöld párt, hiszen például itt, Baden-Württembergen a CDU-val kormányoznak és ők adják a miniszterelnököt is (aki a közelmúltban nem fogadta Szíjjártó külügyminisztert).

És persze egy nagy szívfájdalmunkon is enyhítettünk ezzel: ha már a magyar zöld párt ennyire önmaga alá került, hogy már nem méltó a szavazatunkra, legalább elmondhassuk, hogy valamit azért tettünk a fenntarthatóság ügyéért.

 

Szólj hozzá

választás bern európai választás hausen im wiesental