2021. aug 03.

Friss hegyi levegőt tessék!

írta: korbelygyorgy
Friss hegyi levegőt tessék!

 

20210802_164554_hdr.jpg

Az internet egyik legunalmasabb kontentje a turisztikai látványosságok személyes bemutatása, sőt újabban úgynevezett influenszerek kedvenc időtöltése, sőt megélhetési sportja, hogy kosztért, kvártélyért, néha még készpénzért is reklámoznak ilyen-olyan helyeket. Hát most én is ezt teszem, bár ennek a helynek nem kell semmilyen reklám, hiszen az ausztriai Hallstatt kisváros szerepel a világ 15 legszebb kistelepülése listáján.

img_1901.jpg

Ráadásul komolyan veszem a klímaváltozás miatt aggódók intését, ezért szükségesnek tartom a turizmus visszafogását, azaz rekreációra olyan tevékenységeket találni, amelyek visszafogják a káros anyagok kibocsátását: túrázás, bringázás. Most azonban enyhítő körülmény, hogy egyébként is dolgunk volt Burgenlandban, egész pontosan Nagyszentmihályon(ban?), azaz Großpetersdorfban(on?), ezért vasárnap megtettünk közel ezer kilométert a családi autóval, majd nem egészen 24 órán belül visszafordultunk. Hallstatt meglátogatása még a járvány előtti időben tervben volt, hiszen az ugyanezen a listán szereplő elzászi Eguisheim-et már láttuk, sőt többször vittünk oda vendégeket is, hiszen összesűrítve megtekinthető benne az elmúlt néhány száz év kultúr-, gazdasági és mindenféle történelme. Úgy döntöttünk tehát, hogy visszafelé nem kell rohannunk különösebben, ezért két órát rászánunk az osztrák kistelepülésre, mely jogilag falu ugyan, de nekem mondjuk más fogalmaim vannak a falukról, ezért használom inkább a kisváros kifejezést, bár én azokból is másféléket ismerek.

 

img_1919.jpg

A Wikipedia itt ír Hallstattról, a lényeg, hogy Salzburgtól nem túl messze található, le kell ugyan térni az autópályáról és kanyarogni kell néhány hegyi úton, de nem túl nagy kerülő, sőt kilométerben talán kevesebb is valamivel, így a fenntarthatósági probléma is kipipálva. Az itt töltött másfél-két óra viszont hatalmas élmény volt, remek látnivalókkal, jó mély lélegzetekkel a friss helyi levegőből, ezért úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a helyiek 10 eurós ajánlatát, ugyanis az automatából ennyiért lehet friss hallstatti levegőhöz jutni. Szóval nem kaptam semmit ingyen, még a parkolást is mi fizettük, viszont az influenszeri ajánlat áll: ha teheted, látogass el ide, persze csak ha a fenntarthatósági elvek is rendben vannak.

 

20210802_171838_hdr.jpg

20210802_172409_hdr.jpg

img_1905.jpg

img_1912.jpg

img_1917.jpg

Szólj hozzá

ausztria hallstatt