2021. sze 30.

Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

írta: korbelygyorgy
Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

elovalasztas.jpg

Egyértelműen siker a hazai ellenzéki előválasztás mind a résztvevők számát, mind a (rész)eredményeket tekintve. Én lgalábbis teljesen izgatottan élem meg ezeket a napokat, ha focikedvelő lennék, egy-egy eb vagy vb idején éreznék ilyen másállapotot.

Hála a Momentumnak az olyan távol lévő magyarok is szavazhatnak, mint mi vagyunk, ugyanis emlékeim szerint ők erőltették az online szavazást. Tegyük hozzá, sem életkoromat, sem beállítódásomat tekintve nem tartozom e párt célcsoportjába, azonban sajnos a jelenlegi kínálatot tekintve ők az egyik legkisebb rossz. 

Ennek ellenére nem az ő jelöltjüket támogattam az első fordulóban, hanem - és ezt az előző posztomban nem is rejtettem véka alá -, hanem Márki-Zay Pétert. Tettem ezt annak ellenére, hogy vele is sok bajom van, nagyjából úgy vagyok vele, mint a zenében Hobóval, hogy néha egy-két kijelentéssel, projekttel stb. felbosszant, de alapvetően mégiscsak egy stabil, megbízható pont a tevékenysége.

Láthatóan nem voltam egyedül, mert Márki-Zay, a pártháttér nélküli vidéki katolikus polgármester a harmadik, királycsináló helyre futott be. Ezen azt értem, hogy az ő következő lépése nagyban befolyásolja majd a végeredményt a második fordulóban, hiszen ha versenyben marad, Dobrev Klára nyer, ha visszalép, akkor Karácsony, amit én kívánatosabb megoldásnak tartok, még jobb lenne, ha Karácsony lépne vissza az ő javára, de maradjunk a politikai realitásoknál.

 

Békés megyei 4. oevk - Orosháza

(62.5%) Szabó Ervin - Jelölő szervezet: Jobbik , Támogató pártok: DK, LMP, MMM , Választott frakció: Jobbik

(37.5%) Szelényi Zoltán - Jelölő szervezet: MSZP-Párbeszéd , Támogató pártok: Momentum , Választott frakció: MSZP



Egyéniben végül Szelényi Zoltánra szavaztam, aki egyébként eléggé durván alul maradt Szabó Ervinnel szemben. Megmondom őszintén, ez a szavazat részemről elég random volt, azaz egyik jelöltről sem volt sok információm, még úgy sem, hogy megnéztem a vitát, melyen egyikük sem győzött meg. Végül kizárásos alapon döntettem, azaz arra szavaztam, aki elvileg az általam preferált miniszterelnök-jelölthöz van közelebb, ez pedig az MSZP-Párbeszéd jelöltje volt, akit a Momentum támogatott. Ellene szólt nagyban, hogy a már említett Partizán-vitán az ő oldalán acsarkodtak azok az arcok, akik az óbaloldal legrosszabb korszakát idézik számomra és akiket Gulyás Mártonnak is rendre kellett utasítania.

Szóval ennyit tehettem a hazáért, természetesen a második fordulóban is szavazok. Az online rendszer védelmében csak jót tudok mondani, igaz, engem nem érintett a hétvégi leállás, ugyanis én addigra már túl voltam a regisztráción, a kapott linkkel pedig könnyedén szavaztam. Erika, a feleségem online regisztrációjában is közreműködtem, néhány nappal később, addigra már jól megerősítették a rendszert és több operátor is dolgozott, úgyhogy negyedórán belül ez a szavazás is megvolt. 

Nem mennék most bele a politikai következtetésekbe, de a legfontosabb tanulságokat nem árt megemlíteni: a legfontosabb szerintem, hogy az ellenzék progresszív része kifejtette, hogy nem tűr semmiféle mutyit, korrupciót, náci kikacsintást soraiban és a legfontosabb, hogy ezt a szavazók is megerősítették: Tóth Csaba, a zuglói fura ember legalább lemondott, de az offshore-os Rácznéról és a karlendítős jobbikosról a szavazók mondtak ítéletet, mint ahogy Hadházy és Szél Bernadett sikere is erre utal (az ő utóéletük az LMP számára is komoly tanulság lehet).

És hát ott van Fekete-Győr András esete is, aki 3 és fél százalékot tudott elérni, ami őszintén szólva borítékolható volt azóta, mióta kiderült a Partizán interjújából, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban, ahogy ezt mostanában mondani szokás. A Momentumot mondjuk eddig sem az ő személyéért szerették/szerettük, hanem az EP-s hölgyek miatt, illetve számos remek fiatal politikusok (Berg Dániel, Nemes Balázs, Orosz Anna, Soproni Tamás stb.) miatt. Izgatottan várom, hogy a következő tisztújítás mit hoz a Momentumnál, még izgatottabban várom, hogy ezt megelőzi-e egy lemondás.

 

Szólj hozzá

előválasztás Momentum Karácsony Gergely Dobrev Klára Fekete-Győr András Márky Zay Péter