2004. már 08.

írta: korbelygyorgy

Beindul lassan a Hegyalja-gőzhenger: nagy vonalakban elkészültem a Zöld Sátras programtervvel, elővettem a kisokost és elkeztem környékezni a kedves vendégeket. Korai lenne még bármit mondani, lényeg az, hogy három blokkra oszlanak majd a beszélgetések: közélet, környezetvédelem és kultúra-szabadidő. Erősen töröm a fejem, hogy az utolsó blokkban érdemes lenne-e a blogokról beszélgetni vita vagy kerekasztal-beszélgetés formájában. Nem nagy dolgokra kell gondolni, csupán olyasmire, hogy néhány hálónaplóíró, aki vállalja a kilétét beszélgetne, esetleg netszakértő, szociológus, pszichológus stb. is hozzászólna (Doktor Csernust is meg akarjuk hívni, majd ő elemez - lenne mit üvöltenie, azt hiszem :-)).

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, illetve hogy lenne-e kedvetek egy ilyen blogger-találkozóhoz, bár ez esetben minden kifejezés túlzó, illetve nem fedi a valóságot. Írjatok emilt, vagy ha a visszhang esetleg kedvező lesz, csinálunk egy topikot a fórumon. Itt alul egyébként a napokban megírt és a hivatalos site-ról letölhető sajtóanyag olvasható, a fesztivál médiaügyeit is én csinálom részben.

Ahol a part szabad: Hegyalja Fesztivál világsztárral

Az idén is a legrangosabb vidéki nyári zenei programnak ígérkezik az immár ötödik Hegyalja Fesztivál, hiszen 2004 július 14. és 18. között ismét a hazai pop/rock/underground élvonal lép majd színpadra, illetve áll a lemezjátszók mögé. Az idén első alkalommal világsztárt is köszönthet a több tízezres hegyaljás közösség – árulták el a szervezők hozzátéve, hogy a korábbi hagyományokhoz híven az idén is nagy hangsúlyt fektetnek a Zöld Színpadra, melynek a profilja a régi marad: felhívni a figyelmet a környezettudatos életmódra és az alternatív társadalmi-kulturális értékekre.

2000-ben rendezték meg első alkalommal a Hegyalja Fesztivált Szabolcs-Szatmár és Borsod határában, a rakamazi kempingben, Tokaj tőszomszédságában. Az első rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a tiszai ciánmérgezés utáni sokkból felrázzák a hazai közvéleményt: igenis érdemes néhány napot eltölteni Magyarország e festői szépségű vidékén, melyet egyébként néhány esztendő múlva a világörökség részévé nyilvánítottak. A siker minden várakozást felülmúlt, az elmúlt években a vidék legnagyobb fesztiváljaként emlegeti a rendezvényt nem csak az itt megforduló – többségében 15-30 éves - közönség, hanem a média és a szakma is. A növekedést jól jelzik a számok: a 2000-es tizenegyezer fő 2003-ra közel 35 ezerre duzzadt.
A fesztivál szervezői komoly beruházásokkal igazodtak a megnövekedett látogatói létszámhoz: nagyszabású tereprendezés, parkosítás, infrastruktúra-fejlesztés jellemezte az elmúlt esztendőket. Tavaly a legnagyobb kihívást a pótkempingek felállítása, illetve a hirtelen jött felhőszakadás jelentette, melyet sikerült rövid időn belül orvosolni, ám a fesztiválozó fiataloknak nem kell hasonlóra számítaniuk, ugyanis a pótkempinget új helyre jelölik ki, az utakat pedig kőzúzalékkal szórják be. Összességében elmondható tehát, hogy korábbi esztendőknél is lényegesebben jobb feltételek várják az ötödik Hegyalja Fesztivál vendégeit. Mindez igaz a programok sokszínűségére, az infrastruktúrára és a környezeti feltételekre egyaránt.
A zenei kínálat is igazodik a fiatalok igényeihez, így a jól ismert sztárok mellett helyet kapnak az új felfedezettek is. Továbbra is jelen lesznek az igényes slágerzene, a rock, a blues, az elektronikus tánczene és más progresszív műfajok legfontosabb hazai képviselői, nem hiányozhatnak tehát – a felsorolás a teljesség igénye nélküli – Kispálék, az Anima, a Freshfabrik, a Korai Öröm, a Tankcsapda és sokan mások. Sőt az idén külföldi sztárt is ünnepelhetnek a rajongók, a fellépő kiléte azonban egyelőre titok, a Hegyalja-team ugyanis még kiterjedt tárgyalásokat folytat ez ügyben.
Továbbra is nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem, illetve a szorosan és lazán hozzá kapcsolódó társadalmi jelenségek. A nyíregyházi E-misszió szervezésében az idén is zöld szervezetek, államigazgatási vezetők, politikusok, művészek állnak a Zöld Színpadra és fejtik ki véleményüket, adott esetben érveiket egymással ütköztetve. A kísérőesemények közül érdemes kiemelni még a Skizó Szellemi Műhely performance-ait, a fiatal alkotók munkáit felvonultató filmvetítéseket, a hely szelleméhez méltó borkóstolókat, illetve a rakamazi kemping és a Tisza által nyújtott szórakozási és sportolási lehetőségeket.
Szólj hozzá