2004. máj 13.

írta: korbelygyorgy

Rendeződni látszik a debreceni éhező lovak sorsa - számol be róla a Híradó, majd a bejátszás után Pálfy István médiasztár közli: Magyarországon 50 ezer gyermek éhezik. És bűntudatot provokáló nézéssel rója meg a nemzetet, pontosabban annak azon részét, amelyik még közszolgálati tévét néz.

Sajnos még egy ilyen rutinos médiaróka, mint a Pálfy is képes csúcsztatni, mi több, demagóg hangulatkeltést szítani főműsoridőben. Holott nagyon is jól tudhatná, hogy nem arról van itt szó, hogy a debreceni állatvédők, vagy Kőbán Rita, vagy bárki, akinek fontos ez a lóügy, nem lenne szolidáris az 50 ezer gyermekkel.. Amiről itt szó van, az maga a média természetrajza: majd ha Kovács Danika éhező hatévest mutatja a tévé, biztos vagyok benne, hogy azonnal gyűjtés indul az ő megsegítésére, az arctalan tömeggel nem tudnak mit kezdeni az emberek. Nem beszélve róla, hogy aki adakozik, az látni szeretné, hová került a pénze, ez esetben pedig láthatóvá válik, hogy zab, meg még mit tudom én milyen lóeledelt vásároltak az állatvédők, továbbá aki magához vett vagy megvásárolt egy-egy példányt, az maga gondoskodik róla tovább, mint például Kőbán Rita.

Veszélyes ez az állat-ember összehasonlítás, a Fórumon most éppen azon kezdtek el vitatkozni, hogy kit sajnáljunk jobban, a lefejezett fiatalembert, vagy az éhező lovakat. Ez is baromság: nagyon is megrendítő Nicholas Berg  értelmetlen és bestiális halála (mint ahogy természetesen a foglyok kínzása, megalázása is), de ez nem keverhető össze az állatvédelemmel. Mint ahogy szerintem szélsőséges az a megközelítés is, hogy az állatvédelem fontosabb,  mert az állatok kiszolgáltatottabbak. Ha már ezen a nyomvonalon maradtunk: a szerencsétlen amerikai fiatalembernél, aki egyébként nem katona volt, hanem távközlési szakember, tehát nem is fegyverrel, hanem "lámpással" érkezett Irakba, nemigen láttam még kiszolgáltatottabb lényt. Persze akkor folytassuk a logikai sort: akkor miért nem háborodik fel a világ a 81 éves Szabó nénin, akit volt albérlője/szomszédja/unokaöccse/haragosa  nyolc-tíz késszúrással meggyilkol nap mint nap Magyarországon.

Szóval: fontos minden élet és gyalázatos mindenféle erőszak, kínzás, gyilkosság és éhezés, szégyellje magát, aki ezeket megpróbálja rangsorolni vagy szembeállítani egymással.
Szólj hozzá