Alföldi blog

Korbely György blogja

2004. okt 31.

írta: korbelygyorgy

Pénteken temették el Bónus István költőt, aki egy rendkívül jó ember volt és különc figurája a helyi kulturális és közéletnek. Nekrológot készülök írni róla a Délkeletnek, anyaggyűjtés közben az archívumban találtam az alábbi cikket, amit 1998-ban írtam, október 23-a előtt nem sokkal a Békés Megyei Nap ünnepi lapszámába.

Aki verssel köszöntötte a forradalmat

"A hamu alól fellobban a láng / És csodálattal nézi a világ / Feltámadt a maroknyi magyar / S most nem pártos, most mind egyet akar: / Idegennek nem hajtani fejet / Kisöpörni a szovjet szemetet" - így kezdődik az a vers, melyet egy vékony fiatalember szavalt el 1956 október 26-án az orosházi főtéren, több ezres közönség előtt. Ekkorra érte el a várost a ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 31.

írta: korbelygyorgy

Závada Pál legújabb könyvét kaptam ajándékba tegnap Fodor Tomi barátomtól közelgő (vészesen közelgő...) születésnapomra. Talán a korábbi posztokból kiderült, kedvelem Závada dolgait, a Jadviga párnája előtti és utáni dolgokat is olvastam, ez a regény egyébként az ott elkezdett, a Milotával folytatódó logikai sorban halad, a színhely továbbra is - kimondva, kimondatlanul - a tótkomlósi szlovák közeg, közösség, annak közel és távoli múltja. Napilapos tudósítóként évekig volt módom elég mélyen betekinteni ebbe a világba, valamint persze az én szarvasi szlovák gyökereim is megtalálhatók itt valahol. De nem csak ezért érdekel Závada, természetesen, ez a vonal inkább egy pluszt jelent.

A könyvről a MaNcs közöl interjút ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 30.

írta: korbelygyorgy

Még a Magyar Hírlap-ügyhöz eszembe jutott valami: valamelyik nap megerőszakoltam magam és vettem az újságosnál egy Reggelt, az Axel Springer új országos lapját. Nem mondható el, hogy minőségi csere történik a hazai lappiacon. Azt mondják nem bulvár. Valóban, Blikkes értelemben nem az, tehát nem a tévés sztárok magánélete szerepel a címlapon, azonban az egész dizájn, illetve a formai kultúra nagyon is az: az országban egyre szaporodó funkcionális analfabétákat igyekeznek kiszolgálni leegyszerűsített információkkal. Aki olyan megyében él, ahol az Axel szerezte meg a megyei lapokat (hét van ilyen, köztük Békés), az tudja, miről beszélek: tulajdonképpen ezen megyei lapok központi oldalainak egy bővített kiadásáról van szó. Ami ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 29.

írta: korbelygyorgy

Bulgáriában nem túl ismert az internet
Az Alpha Research közvéleménykutató ügynökség adatai szerint az EU-hoz várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgáriában a lakosság több mint háromnegyede soha nem használta még az internetet. A nyolcmilliós balkáni országban a népesség negyede még az internet szó jelentését sem ismeri, közölte a Sega napilap.  

Végre valakinél mi is előbbre vagyunk...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 29.

írta: korbelygyorgy

KÁROLYI Mihály (1875-1955)
Politikus, köztársasági elnök. 1910-től parlamenti képviselő. Eleinte inkább konzervatív politizálást folytatott, majd egyre radikálisabb irányba tolódott el. Támogatta a nagybirtokok felosztását, az általános választójog bevezetését, a nemzetiségi autonómia növelését. Ezen nézetei, valamint békebarát politikája a háború első időszakában kevés támogatót találtak, de a katonai helyzet súlyosbodásával egyre népszerűbb lett, és 1918. október 31-én miniszterelnök lett. Az önálló Magyarország köztársasági elnökeként (1919. január 11-től) remélte, hogy Wilson feltételeiből kiindulva kedvező békét érhet el, de reményei nem igazolódtak. Az egyre fokozódó területi követelések hatására ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 29.

írta: korbelygyorgy

Mozgalmas délután volt a mai, alig győztem kapkodni a fejem...

A Ringier bejelentette a Magyar Hírlap megszűnését
A Magyar Hírlap szerkesztőségében péntek délután jelentette be Papp Béla, a Ringier kiadó ügyvezető igazgatója, hogy megszűnik a napilap. Az 1968 óta megjelenő újságot a kiadó nem finanszírozza tovább.

A lap tragédiáját - ami azért még nem teljesen lefutott meccs - két szempontból is empatikusan figyelem, szakmabeliként és olvasóként is. Az előbbit azért, mert valami hasonlót én is átéltem 2002 július elseje után, az utóbbi minőségemben pedig azért, mert a rendszerváltást követő néhány évben, a Maxwell-korszakban elég nagy Magyar Hírlap-fan voltam, a kilencvenes évek elején nem túlzás, hogy ez a lap - ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 28.

írta: korbelygyorgy

Aranylemezek mellett "arany MP3" elismerést is kaphatnak a zenészek
[News.com] A kiadók eddig platina- és aranylemezekkel ismerték el a zenészek és együttesek érdemeit, sikereit, azonban a zeneipar történetében először sor került az első arany, platina és multiplatina elismerések átadására is a digitális formában értékesített, letöltött dalokért. 

Kíváncsi vagyok, milyen eredmény születne, ha a globálisan letöltött mp3-as fájlok sorrendjét meg lehetne állapítani, beleértve természetesen minden lelőhelyet, az illegális webestől a p2p-ig. Szerintem nagy lenne a csodálkozás és rájönne mindenki, hogy egészen másról szól a világ zenei ízlése, mint ahogyan azt a multik ízlésgurui láttatni szeretnék.
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 28.

írta: korbelygyorgy

Ilyenkor a legszebbek ezek a dögök, frissen trimmelve. Hál Istennek a viselkedéssel sem volt baj, egész jól tűrte a valamivel több, mint másfél órás műveletet, ha belegondolok, hogy egy évvel ezelőtt milyen borzasztó nagy ütközeteket kellett megvívnunk. Hiába, felnőtt kutyám van, igaz, már csak a viselkedésén kellene korrigálni, de hát azért járunk vasárnaponként iskolába - talán egyszer meglesz a gyümölcse egy ilyen fafejű schnauzer esetében is...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 27.

írta: korbelygyorgy

Solymász barátainkkal már régi ismerősként üdvözöljük egymást, kevesebben vannak, mint tavaly, de nagyobb vadászszerencse vár rájuk, mivel a tavalyi fagy és kánikula alaposan megtizedelte  a vadállományt, s a helyzet mostanra normalizálódott. Miközben fotózgattam, illetve interjúkat csináltam velük, rájöttem, miért kedvelem őket a madaraikkal együtt: leszámítva egy sznob részüket, igazi őrültekkel van dolgunk.
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 27.

írta: korbelygyorgy

Húúúú, de gáz... Kérdés, hogy maga O. V. hogy reagálta le az egészet. Mert ha sehogy, akkor morzsolgathatják a rózsafüzért, hogy Bush nyerjen.

Orbán közönsége kifütyülte Kerryt
Október 23-án Clevlendben, az ott élő magyarok ünnepi megemlékezésének főszereplője Orbán Viktor korábbi miniszterelnök volt. A rendezvényen egy demokrata párti hölgy fel kívánta olvasni John Kerry demokrata elnökjelölt levelét, amelyben Kerry az 1956-os magyar forradalmat méltatta. Orbán közönsége azonban kifütyülte a hölgyet és a demokrata elnökjelöltet, így aztán nem is hangzottak el a szenátor gondolatai.
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 26.

írta: korbelygyorgy

Holnap ismét solymászfesztivál, egyik kedvenc rendezvényem Orosházán, nem is tudom, miért. Szeretem ugyan az állatokat, de a madarak, különösen a ragadozók nem a kedvenceim, továbbá a vadászat, mint sport, hobbi, miegymás, távol áll tőlem, sőt perverz időtöltésnek tartom. A solymászok azonban érdekes emberek, egész értelmes órákat töltöttem velük eddig, meg hát szakmailag sem rossz, hogy néha érdekes dolgokat sikerül mikrofonvégre kapni, nem mindig ugyanazokat a közéleti-bűnügyi-kulturális paneleket, amik egy megyei rádió, illetve hetilap repertoárjában előjönnek. Ez a kép a tavalyi rendezvényen készült, de holnap egy egész sorozatot szándékozom csinálni. Jó lenne nem csak a megnyitóról, de ki a csodának van egy egész napja - ...
Tovább Szólj hozzá

2004. okt 26.

írta: korbelygyorgy

Változik a közbeszerzési törvény - ellentét az IM és a szocialisták között (Napi Online)      04.10.26 15:09
Az igazságügyi tárca nem támogatja azon szocialista módosító javaslatot, amelynek értelmében az önkormányzatok és a közfeladatokat (szennyvízkezelés, köztisztaság stb.) ellátó önkormányzati társaságok közötti szerződések kikerülnének a közbeszerzési törvény hatálya alól.
Az Igazságügyi Minisztérium (IM) nem támogat olyan módosító javaslatokat, amelyek a közbeszerzési törvény hatályát csökkentenék és a kivételek számát bővítenék, mivel ezek ellentétesek lennének a közösségi irányelvekkel - mondta tájékoztatóján Gadó Gábor, az IM helyettes államtitkára.

A kis mohók...
Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása