Alföldi blog

Korbely György blogja

2004. dec 26.

írta: korbelygyorgy

Másfél évtized után készültek végre tévéjátékok, az első közülük ma megy a Dunán: Bereményi Géza Hóesés a Vízivárosban című filmje. A film nem csak azért érdekes, mert kultúrtörténeti fordulóponthoz érkeztünk, meg végre ismét látható Darvas Iván, Avar István, Lehoczki Zsuzsa, Bánsági Ildikó, Kautzky József stb., hanem azért is, mert önéletrajzi ihletettségű, legalábbis egy általam korábban olvasott cikk szerint. Én annak idején elég sok Bereményi-könyvet olvastam, például a Legendáriumot, meg persze nagy kedvelője vagyok a mai napig a korai Cseh Tamás-Bereményi Géza albumoknak és azokban felsejlik ez a világ, melyet a szélesebb nagyközönség talán az Eldorádó című filmből ismer, Eperjes Károly kitűnő ...
Tovább Szólj hozzá

2004. dec 26.

írta: korbelygyorgy

Ettől a képtől még maga Kusturica mester is megdörzsölné a tenyerét. A helyszín: Orosháza és Szarvas között, egész pontosan a Nagyráta-Csabacsüd bekötőút. A szitu: az ott látható kutya felmérgelte a lovat, amelyik megvadult, láthatóan letépte még a lovaskocsi hátulját is. Ezen a felvételen nem csúcsosodik a drámai feszültség, de több képet nem mertem csinálni, mert a jóember haragja könnyen ellenem fordult volna. Egyébként zárójelben, halkan hozzáteszem, hogy karácsony első napján az a répaszállítmány nagy valószínűséggel nem feltétlenül legális fuvar, de ez már ne legyen az én gondom, sőt még a látszatát is el szeretném kerülni itten a csendőrszemléletnek :-)
Tovább Szólj hozzá

2004. dec 26.

írta: korbelygyorgy

Most tettem fel a buszra a gyereket (haha, gyereket: májusban már tizenkilenc éves lesz...). Kb. fél kettőkor ér Pécsre, onnan még egy szűk órácskát utazik. Nagyon-nagyon remélem, hogy számára - ezúttal számomra is - 2005 több sikerélményt hoz, mint az idei. Mindenesetre ez az együtt töltött egy hét biztatást adott. Erről többet nem írok, egyrészt mert az ő élete, másrészt pedig tartom magam ehhez a még induláskor felállított alapszabályhoz, hogy a blogot nem használom intim témák felvetésére. Márpedig a bonyolult családi ügyek ebbe a kategóriába tartoznak.
 
Egyébként pedig Ghymest hallgatok, a legújabbat, az éGHYMESéket, most még csak kóstolgatom az albumot. Az első két-három hallgatás után azt mondom, hogy nem lesz ...
Tovább Szólj hozzá

2004. dec 25.

írta: korbelygyorgy

Többnyire nem hagynánk ki az éjszakai betlehemest az evangélikus templomban (oda járunk jeles alkalmakkor, ott volt az esküvőnk, sőt mindkettőnk kisgyermekkori keresztelése is ott, vagy legalábbis - esetemben - egy másik városbeli testvérintézményben folyt), most azonban ez történt. Ennek abszolút prózai oka volt: fáradtság Erikánál, nekem pedig egy kis rosszullét, nem veszélyes, csak az ünnepi menü ülte meg a gyomromat egy kicsit, nagy valószínűséggel átléptem a bűvös vonalat: ebben a korban már  ügyelni kell a mennyiségekre ételben, italban és egyebekben.

Szóval az volt, ami tavaly: anyósomék és Erika szingli nagynénje fenn nálunk, illetve most Erik is nálunk töltötte a szentestét, sőt a hetet és majd hétfőn utazik  az ...
Tovább Szólj hozzá

2004. dec 22.

írta: korbelygyorgy

Teljesen feldobott a hír: jövő héten a megyében két helyszínen is játszik a Kispál és a Borz : szerdán a szarvasi Zebrában, másnap pedig a csabai Ifiházban. Azt hiszem, a szarvasit választjuk, merthogy ott igazi a klubfíling, ami szerintem a Kispálhoz jobban megy (legalábbis nekem), mint a nagyobb színpados akciók, másrészt ez lesz hamarabb, a harmadrész sem elhanyagolandó: ingyér' van, legalábbis nem kell könyörögni a bejáratnál, hogy ezittenegysajtóigazolvány :-)

Amúgy pedig nagy lelkesen hallgattam a pártok évértékelőit, mostmár bebizonyosodott: az ilyen leegyszerűsített szólamokra van igény, mindjárt írok is egy jegyzetet az én évértékelőmről. Vagy ha nem ma, hát holnap...
Tovább Szólj hozzá

2004. dec 20.

írta: korbelygyorgy

Úgy látszik, nem karácsony a karácsony egy kis egyházas botrány nélkül. Tavaly volt ugyebár a Jobbik-kereszt meg, a Tilos-botrány (visszagondolva, most olyan, mintha már sok évvel ezelőtt történt volna...), az idén pedig az egyre nagyobbra dagadó pápa-Gyurcsány találkozó utáni botrány. Egyiknek sincs semmi értelme szerintem, különösen ennek a mostani felhajtásnak.
A politikai oldalak alaposan el vannak tévedve ugyanis, a szocik és a fideszesek is túlértékelik a történelmi egyházak mozgósító erejét, sőt mi több, lenézik a hívőket, akik szerintük nem gondolkodnak, csak a papjuk véleménye, iránymutatása alapján szavaznak/cselekszenek stb.
Egyébként szerintem nincs abban semmi elítélendő, hogy a papok politizálnak,  legalábbis nem ...
Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása