2005. ápr 30.

Nagy valószínűséggel Fetser indul egyéniben

írta: korbelygyorgy
Nagy valószínűséggel Fetser indul egyéniben

Kb. tizenegy-tizenkét éve elsőként írtam meg a Párbeszéd elnevezésű helyi lapban, hogy az MSZP Fetser Jánost indítja a polgármesteri székért. Most úgy tűnik, megint én vagyok az első (kérdés, az MTI mit adott le), aki nyilvánosságra hozza, igaz, kisebb publikum előtt: nagy valószínűséggel Fetser János lesz a szocialisták egyéni jelöltje 2006-ban az orosházi körzetben. Mindezt Hiller István jelentette be ma délután. Azért nagy valószínűséggel, mert a jelöltállítási folyamat kétirányú, hiszen a tagság jelöl és az elnökség hagyja ezt jóvá.
Fetser tuti befutónak tűnik, hiszen eddig három alkalommal nyert a helyhatósági választásokon (a parlamentbe ebben a ciklusban került először, listáról). Kérdés azonban, hogy a községek hogyan reagálnak, hiszen Orosházán a hirtelen iparosított városok trendje érvényesül: a többség általában az MSZP-t támogatja, míg vidéken (Gádoros, Gerendás, Pusztaföldvár, nagyrészt Tótkomlós is) konzervatívok, az egykori kisgazdapárt hagyományos bázisai találhatók. Nem beszélve arról, hogy a kistérségi rendszerben (ez nagy valószínűséggel minden országrészben így van) többnyire a térségközpontnak jut pénz, amit a környező falvak nem néznek jó szemmel. Ugyancsak fontos megjegyzés, hogy az országgyűlési választásokon azért érvényesül az országos trend, azaz az aktuálisan népszerűbb párt jelöltjét támogatják, hiszen tulajdonképpen a kormánytöbbségre szavaznak ilyenkor. Arra is választ kaptunk, hogy mi lesz Vastaghgal: rá továbbra is számítanak, ami nagy valószínűséggel listás indulást jelent. Hallottam viszont - nem itt - egy olyan verziót, amit nem tartok elképzelhetetlennek: a ciklus végén valaki lemond EP-tagságáról és Vastagh karrierje Brüsszelben folytatódik. A feltevés azért is logikus, mert V. P. előtte tagja volt az EU Konventnek, de az EP-választáson rendkívül előnytelen helyezést kapott - szerintem nem kicseszésből, hanem nem mertek megkockáztatni egy olyan exlex állapotot, ami Sopronban, Szájer körzetében kialakult.
Hiller egyébként a hagyományos agrárszocialista megemlékezés szónoka volt, előtte pedig pártépített. Sajnos interjú nem jött össze az idő rövidsége miatt, de rögzítettem a sajtóbeszélgetést, amiből biztosan lesz hasznosítható hat perc. Egyébként egész másként éreztem magam, mint eddigi tízegynéhány éves médiás pályafutásom során egy-egy szoci sajtótájékoztatón: tényleg jó fej a Hiller, tényleg partnernek tekint, nem szükséges rossznak, szócsőnek.
Szólj hozzá