2005. máj 28.

Legkisebbváros

írta: korbelygyorgy
Legkisebbváros

A hétvégi sportrovat következik: ötven kilométert tekertem le délután: Pusztaföldvár, Csanádapáca, Gerendás, Csorvás, Orosháza. Igazi hajósként terveztem meg az útvonalat, mindvégig oldal, illetve hátszéllel haladtam, így az impozáns távolság nem is olyan impozáns.
Csorváson végeztem egy gyorsmustrát is, ugyanis a Magyar Köztársaság egyik leendő városáról van szó. Hát, nem lebecsülve a helyiek munkálkodását és nem megsértve csorvási barátaimat, azért mostmár bohózatba illik ez a várossá nyilvánítási dili. Gyerekkoromban még csak öt város volt Békés megyében: Békéscsaba, Békés, Gyula, Szarvas és Orosháza, aztán jött a nagy láz és a tízezer lélekszám körüli nagyközségek is városok lettek (például Sarkad, ahová suliba jártam, vagy Mezőkovácsháza, Battonya, Szeghalom, Gyomaendrőd stb.).
A rendszerváltás után újabb hullám indult, az elején még komoly kritériumok voltak, például vonzáskörzet, középiskola (ebben a körben lett város Tótkomlós), mára pedig, hmm.... A döntnökök egyébként biztosan nem próbálták ki a kerékpárutat, mert az kegyetlen volt, ha ez valami macsó blog lenne, akkor nagyjából a mogyorószétverő vagy a heregyilkos lenne a leghelyesebb kifejezés, így csak annyit mondok: kurvára ráz. Nem csoda, hogy még a helyi bringások sem nagyon használják, a túrázók pedig egyáltalán.
Egyébként környezetemben senki nem érti, hogy miért pont Csorvás, lehetne mondjuk Medgyesegyháza is ennyi erővel vagy éppen Nagyszénás, csak erről a környékről. Rossznyelvek szerint van ennek egyéb oka is, de most erre nem térnék ki, közszolgálatilag éppen kezdek jóban lenni az érintett körrel :-))
Ja: ha ezek a helyek kisvárosok lesznek, Orosháza az ötszörös nagyságrendjével akkor mi? Lehet, hogy új nevet kéne adni a blognak, de mit? Tipp? (Panel blues? Az gáz...)

Szólj hozzá