2005. jún 21.

Olcsó demokrácia

írta: korbelygyorgy
Olcsó demokrácia

Egyfordulós, az egyéni választókerületi és a kompenzációs listát ötvöző választási rendszert javasol az MSZP. A szocialisták elképzelései szerint a 290 fősre csökkenő parlament képviselőinek felét választanák meg egyéni körzetekben - olvasható az Indexen

A jelek szerint nem csak Orbán Viktor akar kétpártrendszert. Ő napokban jelentette ki egy interjúban, hogy egyszerűbb lenne az élet, ha két tábor két zászló alatt nézne szembe egymással, vad dobpergés közepette. A kis pártok persze felháborodtak, igazuk is volt, nehogymá' fekete-fehér legyen a világ (télleg: melyik a fekete és melyik a fehér?), legyenek színek is, persze csak az alapszínek, a nagy hígulás (sok-sok kicsi párt) nevetségessé tenné a parlamentet.
Most nem rémlik, hogy az MSZP kommentálta-e Orbán kétpártrendszeres elméletét, el tudom képzelni, hogy hümmögtek és kikérték maguknak, alapjában azonban e hír alapján nem lenne ellenükre a dolog, hiszen így a kis pártok semmiféle esélyt nem kapnak még csak a két forduló közötti egyezkedésre sem. Egyébként én 1994-ben az önkormányzati választásoknál is haragudtam az egyfordulóssá tétel miatt (MSZP-SZDSZ találmány volt akkor), hiszen egysikúvá tette a helyi választást. Sőt, szerintem az sem volt rossz, hogy a polgármestert a képviselő-testület választotta, mert akkor nem fordulhatak elő azok a működési zavarok, amik most rengeteg önkormányzatot sújtanak, falun, városon egyaránt.
Akkor azt mondták, így olcsóbb. Gondolom, most is azt mondják. Egyszer még azt találja mondani valaki: még olcsóbb lenne, ha nem is lenne választás.

Szólj hozzá