2005. júl 10.

Csányisconi?

írta: korbelygyorgy
Csányisconi?

Érdekes elemzést tett közzé a Political Capital saját portálján, a minap elindított Hírszerző.hu-n. Csányi Sándor OTP-vezér általuk feltételezett és tények egymás mellé rakásával bizonyítani próbáló politikai, mi több miniszterelnöki ambícióiról van szó. Az alapvetés az, hogy a megamilliárdos Csányi korábban kerülte a nyilvánosságot, de egy-másfél éve megtervezett kommunikáció mentén nyomul, hivalkodó pénzszórás helyett például milliárdos alapítványt gründol tehetséges vidéki gyerekeknek. Érdekes jelenség ez, korábban Princz Gábor dédelgethetett hasonló ambíciókat, ő talán türelmetlenebb és mohóbb volt, kapkodott, így kvázi-birodalma összeomlott. Csányi Sándor azonban a jelek szerint tudatosabban építkezett, jól kezeli a politikai elitet.
A jelenség normálisnak is mondható egyébként, hiszen nyugaton nem éhesszájú senkik szegődnek politikusnak, akik a rendelkezésükre álló négy-nyolc-tizenkét év alatt akarják nemzedékekre megalapozni családjuk jólétét, hanem olyan emberek, akik a Maslow-piramis legfelső fokát (önmegvalósítás, de esetünkben nevezhetjük hatalomnak is) a teljes anyagi biztonság birtokában célozzák meg.
Vannak persze jó példák és vannak rosszak is, hiszen kétélű fegyverről van szó, ilyen karriert futott be például Berlusconi is, aki ideális válságmenedzsernek nevezhető, demokratának kevésbé, elég csak szűkebb szakterületünket, a médiát vizsgálni: meghatározó tulajdonosként gyakorlatilag kritika, kontroll nélkül teheti a dolgát. Magyarország nem nyugat, nincs kialakult rendje a demokráciának, a kiábrándulás óriási, tehát ideális a terep esetleges önjelölt, tudatosan építkező, nem utolsó sorban tehetséges milliárdosok számára. Félő, hogy nálunk ez a dolog is rosszul sülne el, túlsúlyba kerülne az egyébként többség által jobban vágyott gazdasági siker, és háttérbe szorulna a demokrácia, ami azért fontosabb alapérték - kár, hogy egyre kevesebbeknek...

Szólj hozzá