2005. aug 02.

Füstölgés

írta: korbelygyorgy
Füstölgés

Négyszázezer forintra büntette a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Réz András legújabb regényének kiadóját, mert annak reklámjain és a borítóján a szerző dohányzás közben látható. A kiadó perel, és szeretné elérni, hogy végre kimondják: a dohányos is ember.

Úgy felidegesített reggel ez a Népszabadság-cikk (pontosabban az ügy, amit feltár), hogy rá kellett gyújtanom, majd az erkélyen az SE Z600-zal gyorsan legyártottam néhány önarcképet - persze cigizve azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kiteszem ide a blogra, mintegy szolidaritásul. Átestünk ugyanis a ló másik oldalára (mit átestünk: átvetettük magunkat vadul, tigrisbukfencben), azért, mert egy-két egészségmániást megköhögtetett régen egy szál cigi, most keresztesvitéz módjára próbálnak harcolni ellene, vagyis egész pontosan a dohányosok ellen (a kreténségre jellemző részlet: Az egyesület most a filmeket figyeli: néhány nyugat-európai országban ugyanis körvonalazódik a javaslat, hogy ne mutathassanak dohányzó embereket a mozgóképen. És mi történjen azokkal az alkotásokkal, amelyek már elkészültek? Szécsi László azt sem bánná, ha kivágnák belőlük az inkriminált részleteket. Ééérted: Humprey Bogart, Belmondo, Karády Katalin  és a többiek dohányzása miatt remixelik a filmeket, kihagyva a  füstölős részeket - jópofa lesz...
Visszatérve a valóságba: természetesen a dohányzás egészségtelen. Ha újra kezdhetném, nem szoknék rá. De most nem vagyok hajlandó különböző kínzókúráknak alávetni magam azért, hogy leszokjak és helyette kialakuljon valami más függőségem. Vagy legalábbis magam döntsek a leszokásról és annak módszeréről.
Egyébként még a nemdohányzók jogairól szóló törvény előtt jóval, sőt mióta csak dohányzom, tiszteletben tartom a nem dohányzókat. Nem cigizek négy fal között (otthon csak erkélyen, az irodában pedig odakinn), nem gyújtok rá ott, ahol másnak sem lehet (mondjuk színpadon - sokakkal ellentétben, Vágó mester néhány éve simán telefüstölte egyedül a termet közös haknink során), étkezőasztalnál, főleg, ha mások még esznek stb.
Akkor tessék má' az én és más dohányosok jogait tiszteletben tartani, tisztelt keresztesvitéz urak!

Szólj hozzá