2005. aug 19.

Elhallgatva

írta: korbelygyorgy
Elhallgatva

Úgy látszik, reagálásunk az Orosházi Élet glosszájára nem kap nyomdafestéket, vagy legalábbis csúszik egy-két hetet - hát igen, annyi más fontosabb dolog van még a városban... Szóval ezt hoztuk össze higgadt válaszként:

Megtiszteltetés egy frissen alakult civil szervezet számára, ha sajtóközleményét maga a helyi lap főszerkesztője, a legnagyobb szakmai szervezet, a MÚOSZ választmányi tagja gondozza, mi több, megjegyzéssel látja el (Megalakult az OKÉ; Orosházi Élet, 2005. augusztus 13-a, 6.o.). Egyesületünk esetében azonban mindenki jobban járt volna, ha nem teszi ezt. Kiss A. János főszerkesztő úr ugyanis bár alapvetően jól emlékezett a mozaikszók írásának szabályaira, azonban elmulasztotta, hogy belepillantson A magyar helyesírás szabályai című kötetbe - mely, feltételezzük, gyakori olvasmánya a szerkesztőségnek -, ellenkező esetben feltűnt volna a kulcsszó: általában.

"284. A szóösszevonásokat, vagyis azokat a mozaikszókat, amelyek rövid (vagy rövidített) szavakból, kisebb nagyobb szórészletekből, esetleg részben kezdőbetűkből alakultak, kétféleképpen írjuk.
a.) A tulajdonnévi (főként többelemű intézményneveket helyettesítő) magyar és idegen szóösszevonásoknak az első betűjét általában nagy-, a többi betűjét kisbetűvel írjuk, tehát úgy, ahogyan a tulajdonneveket: Aluterv (=Alumíniumipari Tervező Vállalat) (...)
Reklámcélokból stb. a nagybetűs írásmód is szokásos: VEGYTERV, ALITALIA stb. (...)"
(A magyar helyesírás szabályai, 1993., Akadémiai Kiadó, Bp.; tizenegyedik kiadás, 118. o.)

Ám szabálykönyv nélkül is felsorolhatók kézenfekvő példák, melyek közül a MOL Rt. a legszemléletesebb: a glosszaíró logikája szerint a Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-nek a MOG Rt. (esetleg így írva: Mol) nevet lehetne csak viselnie.
Főszerkesztő úrral egy dologban azonban teljesen egyetértünk: a nyelvhelyesség - hozzátesszük: és a glosszaírás - nem próba-szerencse kérdése!

Szólj hozzá