2005. dec 18.

Kell egy ház...

írta: korbelygyorgy
Kell egy ház...

Az evangélikus egyház elveti a tüntetés módszerét
Bár az evangélikus egyház szerint is ugyanaz a támogatás illeti meg az egyházi iskolák tanulóit, mint az önkormányzati iskolák diákjait, a tüntetés módszerét elveti - mondta az egyház országos felügyelője az MTI-nek vasárnap.

Igeeen? Akkor mi a csodát keresett ott a szarvasi evangélikus általános iskola (Benka Gyula) hatalmas transzparense?
Nem nagyon akartam foglalkozni ezzel a témával (sem), egyrészt idegesít a történelmi egyházak lobbistáinak nyomulása, de ugyanúgy ökölbe szorul a kezem bizonyos intoleráns ateista, már-már ördögi körök megnyilvánulásaitól (nem Gusztosékra gondolok, nekik igazat adok: váljon szét az egyház és az állam, a "vallási piacon" pedig ne különböztessenek meg felekezeteket), hanem azokra a fafejűekre, akik a tudományos szocializmus, vagy csak sima lumpenproliság talajáról képtelenek elviselni a hit bármely formáját, jelenlétét, finom bonyolultságát.

De ha már szóba került a pénteki haccacáré: az egyházaknak is joguk van az érdekképviseletre, illetve az érdekérvényesítés különböző formáira, akárcsak a civil szférának vagy éppen a szakszervezeteknek. Sőt, joguk van a szocik és a Szadesz kiprédikálására is a templomokban, legfeljebb az ő felsőbb kapcsolatuknál kell elszámolniuk vele. Amihez viszont nincs joguk: gyerekeket belevonni ezekbe a játékokba, hiszen azért tudjuk: kampányíze van a pénteki demonsrációnak, nem is kicsi.
Tudok konkrét példát is az előző kampányból: liberális ismerősöm egyházi gimnáziumot választott gyermekének, semmi spirituális megfontolás, csupán jónak vélt iskolába akarta járatni. Jött például a városba Áder János, s amikor elvonult az iskola előtt, a kiscsávókat kivezényelték integetni. Majd amikor ugyanebben az iskolában, tanórán szóba került egy Kuncze Gábor nevű liberális pártelnök neve, a derék pedagógus asszonyság az említett úriember kibelezését helyezte kilátásba, legalábbis erre vonatkozó vágyálmát osztotta meg középiskolás diákjaival. Halkan teszem  hozzá, ugyanazon történelmi egyház intézményéről van szó, amelyiknek világi vezetője most kiadta a fenti közleményt.
Úgy látszik, a hierarchiák sehol nem működnek jól (lásd még: MSZP): hiába a csúcson lévő jó szándék, vagy legalábbis változtatási akarat, ha a piramis alján lévő kényszeres túlteljesítők miatt mindez kudarcra ítéltetik.
Szólj hozzá