2006. feb 13.

Igérgetők és gerillák

írta: korbelygyorgy
Igérgetők és gerillák

Egyszerre szörnyűlködöm és röhögök ezen a kampánynak mondott akármin. Szerintem Magyarország a tehetséges kreatívok hazája, egyre jobb reklámok és más marketingkommunikációs projektek készülnek, ehhez képest a politikai szférába mintha nem szivárogna át mindez (mondjuk nem is csoda, hogy alig vonz valakit ez a pálya, de még valószínűbb, hogy maguk a politikusok maguk gyártják az "üzeneteket", mert ehhez is értenek ám!). A nagy pártok az idióta ígéretekre koncentrálnak (van már 15. havi nyugdíj is a nagyinak, bizony!), a kicsik pedig ad hoc ötletekkel jönnek, mint egy fantáziátlan családban, ahol nem sikerül ajándékot választani karácsonyra, ezért össze-vissza találgatnak, például ennek a jegyében hirdette meg ma az MDF az "ingyensms-t a siketeknek" című agyrémet, ami persze korrekt lenne, ha egy komplett esélyegyenlőségi program részeként szerepelne.
Négy éve még csak elvétve akadt, mostmár minden napra jut a gerillamarketingből, amit nem a hivatalos kampánystáb készít, sőt ha kell, el is határolódik, de ugyanazt a politikai üzenetet (főként lejáratást, de hát milyen kampány az olyan, ha mindenki udvarias? :)) közvetíti, csak éppen nem órásplakátokon, tévé- vagy rádiószpotban, hanem e-mailhez csatolva, belinkelve kapjuk, vagy fórumokon és blogokon hívják fel rájuk a figyelmet, ezek lehetnek videók, montázsok, mixek. Itt már több kreativitás érhető tetten, és szerencsére ezt össze is gyűjtik (most nem jut eszembe hol, ha megtalálom, utólag idelinkelem).
Hááát a helyi kampány az még nagyon lagymatag, néhány szórólap, néhány apróbb beszólás a kampánysajtóban (Orosházi Élet, Jobb Hatos), bár én érzem a vihar előtti csendet, sok az ideges ember, az egyik oldal azt mondja, ellenfeleik élelmiszerért szednek kopogtatót a romáktól, a másik oldal az egyikről, hogy kétezer forintért veszik ugyancsak tőlük az ajánlószelvényeket. Mondjuk én senkiről nem gondolhatom, már csak hivatalból sem, hogy bűncselekményt követ el, azért fura időzítés éppen most segélyt osztani egy párthoz közeli alapítvány részéről, amikor a postás éppen kopogtatócédulákkal érkezik, na.


Szólj hozzá