2006. aug 15.

Netkönyv

írta: korbelygyorgy
Netkönyv

Kedves Barátaim közös munkájáról egy recenzió, eredetileg már megjelent a BEOL-on, ám ide most különböző üzleti okok miatt - nyitólapos hirdetés egész pontosan - nehéz linkelni, úgyhog egy az egyben idemásolom.

Kedves Barátaim közös munkájáról egy recenzió, eredetileg már megjelent a BEOL-on, ám ide most különböző üzleti okok miatt - nyitólapos hirdetés egész pontosan - nehéz linkelni, úgyhog egy az egyben idemásolom.

 

Mindennap internet - a könyvespolcon is
A modern média egyik dilemmája: vajon érdemes papír alapon az online kommunikációról írni, hiszen a változások gyorsabban zajlanak, mint ahogy a nyomdagépek járnak. Egy frissen megjelent könyv tanúsága szerint: igen, érdemes.
Az Internet mindennap című könyvet az MKM Network Kft. adta ki, melynek nem a könyvkiadás a fő profilja, hanem különböző online szolgáltatások nyújtása. A fiatal csapat azonban mégis úgy gondolta, hogy – bár nem kecsegtet piaci sikerrel – fontos ez a kiadvány a még mindig gyermekcipőben járó honi internetkultúra javítása érdekében.
Külön öröm számunkra, hogy a Kővári Tamás- Szántó József-Tóthi Attila szerzőtrojka két tagja több szálon is kötődik Békés megyéhez: Kővári Tamás Orosházán született és nőtt fel, Szántó József pedig hosszú ideig a BékésNet ügyvezetőjeként bábáskodott a viharsarki internetes infrastruktúra kiépítésénél, sőt napjainkra sem szakadt el a megyétől.
Valljuk be, sokunk számára, akik a „hőskortól” kóstolgatjuk a hálózati életformát, nem sok új információt hordoz a kötet, azonban ha visszagondolunk a kezdetekre, 1995-re, 1996-ra, bizony nagyon jól jött volna egy ilyen hasznos segédkönyv. Sajnos azonban Magyarországon még mindig nagy azoknak az aránya, akik valamilyen szinten PC-környezetben élnek, dolgoznak ugyan, de ez kimerül egy kis szövegszerkesztésben, táblázatkezelésben, egyszerűbb vállalati szoftverek kezelésében (no jó, egy kis pasziánsz), ám magát a világhálót csak hírből ismerik, esetleg elboldogulnak a levelezésük kezelésével.
Az Internet mindennap című könyv elsősorban nekik készült. Azon túl, hogy összefoglalja mindazokat a tudnivalókat, amelyek ismeretében teljeskörűen kihasználható a világháló - a böngészés alapjai, a keresők, az elektronikus bankolás, e-kommersz, e-közigazgatás, saját honlap építése, hasznos webhelyek –, nagyon sok tévhitet is eloszlat. Olyanokat, melyeket nem csak a tudatlanság generál, hanem bizony a kereskedelmi média szenzációhajhászai is: mi a helyzet a biztonsággal, a vírusokkal, a spamakkel, a hackerekkel és még ki tudja, mi mással riogatják szerencsétlen laikusokat, amikor nem akad elég vér, sztárpletyka és kétfejű borjú.
De nem csak a kezdőknek, a hálóval most ismerkedőknek ajánlható a kötet, hanem azoknak is, akik számára fontos a történések archiválása. Néhány év, vagy évtized múlva ugyanis leemelve a polcról pontos képet kapunk: itt tartottunk 2006-ban. Az már egy más kérdés, hogy megmosolyogjuk mostani fejlettségünket (akárcsak manapság az első Benefon típusú hordozható rádiótelefonunkat), vagy nosztalgiával gondolunk vissza erre a korszakra.
Vagy éppen azt mondjuk (s ezt nem kívánjuk, már csak utódaink miatt sem), hogy talán éppen 2006-ban kellett volna lefékezni azt a fene nagy információtechnológiai fejlődést…
*

Kővári Tamás – Szántó József – Tóthi Attila: Internet mindennap
MKM Computer Network Kft. 2006.
www.internetmindennap.hu
Szólj hozzá

internet bekesmegye