2008. sze 22.

Kerékpárbarátság

írta: korbelygyorgy
Kerékpárbarátság

Úgy tűnik, itt a civil dolgokról lehet dumálni naphosszat, a hivatalosságok továbbra is csak a saját orrukig látnak.

Tegnap ügyeletesként pont én tettem fel a hírt, hogy Szarvas és Békés városa kerékpárbarát város címet nyert. Ki is akadtam egy pillanatra, persze nem irigységből, hanem azért, mert még mindig a felülről vezérelt dolgok láthatóak a minisztériumokban: Szarvason és Békésen csinálnak valami mű-autómentes napot, vagy európai mobilitási hetet, illetve sikeresen pályáznak kerékpárútra, máris kapják a plecsnit. 2005 óta egyértelműen Orosházától hangos a média és a második nyilvánosság megyei szinten bringaügyben és semmi, merthogy ez alulról jövő, gondolom én.

Holott még az önkormányzatot sem érheti szó, beleértve a korábbi vezetést és a mostanit, hiszen bár nem szaggatják szét magukat, hogy részt vegyenek a felvonulásainkon, de eddig amit kértünk, megkaptuk: sikerrel pályáztunk különböző helyi pénzosztásokon, az engedélyeket korrekten megkaptuk, az önkormányzati intézmények is sokat segítenek, úgyhogy már csak ezért is megérdemelt volna ez a város is valami kerékpárbarátságot. Sőt bringautak is épülnek mind a belvárosban, s állítólag Orosházát és Hódmezővásárhelyt is bringaút köti össze egyszer, legalábbis tervezőasztalon már kész a projekt.

De oda se neki, az alulról jövő kezdeményezések tényleg nem azért vannak, hogy plecsni járjon értük, hanem mert fontos ügyekről van szó és az ilyenkor tapasztalható közösségi élmény sem utolsó. Úgyhogy fel a fejjel és mutassuk meg nekik, hogy mi vagyunk csak igazán kerékpárbarátok: legyünk ott minél többen ma délután!
Szólj hozzá

bringa oké kerékpárbarát település