2008. nov 24.

A helyi lapok a netre mennek...

írta: korbelygyorgy
A helyi lapok a netre mennek...

.... legalábbis ezt állítja az eMaSa tudósítása szerint Porcsin Zsolt, a Basahalom Boulvard gazdája, aki azonban nem ebben a minőségében tartott előadást a MÚOSZ helyi lapok szakosztálya tagjai számára.

Abban az általam igen tisztelt blogger és újságíró kollégának maximálisan igaza van, hogy a jelenlegi helyzet nem sokáig tartható fenn. Megítélésem szerint esetleg az ingyenességgel lehet húzni-halasztani a folyamatot, azonban a változás ennél jóval megrendítőbb lesz - nem akarkinek, magának a hatalomnak (és sajnos azoknak a kollégáknak, akik fő vagy mellékállásban e lapoknál dolgoznak s ebből tartják el családjukat).

A neten ugyanis mindenki egyenlő eséllyel indul, a mezei blogger ugyanúgy, mint a városházi gépezet. Tehát képzeljük el, hogy a helyi hatalmak kedvenc szócsöve holnaptól csak a világhálón jelenik meg. Ezáltal már le is mondhat arról a rétegről, amely nem használja az információtechnológiát (minden bántás nélkül: sajna ők a legbefolyásolhatóbbak szociológiai státuszok miatt). Viszont ha Orosházát vesszük, ott egy csomó blog, amelyek első számú témája a város és a városháza - ezek bizony nem az Orosházi Életet tekintik hírforrásnak, hanem a megyei online lapokat, melyek saját tudósítóval, több tucatnyi - ugyancsak sok infóval rendelkező - rendszeres kommentezővel szolgálják ki azt, aki kíváncsi a helyi infókra.

Szóval névlegesen ki lehet szervezni a virtuális térbe a helyi hatalmi szócsöveket, még dupla költségvetési forrást is lehet melléjük rendelni, ám egy dolgot nem lehet elérni velük: azt a manipulációs hatást, amit a papírral (félreértés ne essék, nem arra gondoltam, hogy az it-t nem használók buták - csak éppen elérhetetlenné és láthatatlanná válnak, a helyi tévé ugyanis szintén szűk kör számára érhető el, a helyi rádió pedig magántulajdonban van.)

Egy dolgot lehet csinálni egy helyi lapnak a hálón: átmenni hitelesbe, szakszerűbe, objektívbe - hát ez lesz a legnehezebb és ezért tartok tőle, hogy még nagyon sokáig pusztulnak fák az Orosházi Élet miatt..

Szólj hozzá

média basahalom helyi lapok orosházi élet