2009. jan 24.

Az OKÉ állásfoglalása

írta: korbelygyorgy
Az OKÉ állásfoglalása


Az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete (OKÉ) elhibázottnak tartja a december végén elkészült, de a műszaki hiányosságok miatt még forgalomba nem helyezett orosházi kerékpárutat. A 2005-ben alakult civil szervezet szerint a megnyugtató rendezésre nincs mód, azonban szakszerű kiegészítésekkel némileg csökkenthető az út egyes szakaszain tapasztalható élet- és balesetveszély.
 
Az OKÉ mindenek előtt azt kifogásolja, hogy a pályázati és a tervezési szakaszban nem kérték ki sem helyi közlekedési szakemberek, sem a kerékpárutat majdan használó civilek, így a kerékpáros egyesület véleményét sem. Elmaradtak továbbá az ilyenkor kötelező társadalmi viták is. Egyesületünk mindezt azért is furcsállja, mert több Békés megyei város korábban igénybe vette az OKÉ ezirányú tapasztalatait, éppen az egyesület anyavárosa, Orosháza nem tette ezt.
 
Több szakemberrel egyeztetve megtudtuk, hogy a beruházó önkormányzat nem tartott igényt más külsős hozzáértők - így például a rendőrség - szakmai véleményére sem, holott jól ismert és elismert személyiségek jelezték segítő szándékukat.
 
Mindennek a következménye az lett, hogy a december 22-ei műszaki átadáson több mint harminc pontban kifogást emeltek az érintett szakhatóságok és ezek pótlására kötelezték az önkormányzatot. Így kialakult egy jogilag kétséges helyzet, ugyanis a kerékpárút használata elvileg tilos, ám semmi nem jelzi, hogy építési területről van szó. Ez még inkább fokozza az amúgy is nagy balesetveszélyt, ugyanis a kerékpárosok egy része már a kerékpárutat, más részük viszont még a közutat használja. Csodával határos módon eddig nem történt baleset az érintett szakaszokon.
 
Az OKÉ felmérése szerint a kerékpárút legfontosabb szakaszai a következők:
 
Rákóczi-Táncsics kereszteződés (templom, gimnázium)
 
Rákóczi-Kossuth utca-Szabadság tér (Csillag áruház)
 
Huba-Rákóczi-Móricz utca sarok (Penny Market)
 
Táncsics-Lehel utca (47-es főút)
 
Ezen túl számos kisebb horderejű, de mindenképpen kritikus szakasz található a kerékpárút/kerékpársáv mentén
 
Az OKÉ szerint a hibák és hiányosságok kiküszöbölése sem old meg mindent, a jelenlegi létesítmény balesetveszélyes marad, így eredeti célját nem feltétlenül tölti be.  A fő veszélyforrás megmarad ugyanis: a helyi gépkocsivezetők évtizedek alatt megszokott rutinból vezetnek, a kerékpárosok nagy része (gyerekek, nyugdíjasok) nem rendelkeznek megfelelő KRESZ-ismeretekkel.
 
 Az OKÉ azt is elismeri, hogy a létesítmény megszüntetésére, illetve radikális átépítésére nincs lehetőség, ezért tudomásul vesszük, hogy kizárólag ennek tökéletesítése lehet a megoldás. Ezért a kerékpáros egyesület más helyi társadalmi szervezetekkel (civilekkel, intézményekkel, gazdasági társaságokkal) összefogva nagy hangsúlyt kíván helyezni a biztonságos közlekedés népszerűsítésére tájékoztató anyagok elkészítésével és ezek média- és egyéb kommunikációs elhelyezésével.
 
Az OKÉ ezen túl arra kéri a helyi döntéshozókat és végrehajtókat, hogy a további fejlesztésekbe vonják be a szakmai és civil szervezeteket, a döntés-előkészítés során a nyugaton egyre inkább tért hódító "minden út kerékpárút" elvet kövessék, azaz ahol lehetséges, felfestett kerékpársávokkal tegyék a biztonságossá a biciklisták közlekedését.

Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete (OKÉ)
Szólj hozzá

kerékpárút oké