2010. máj 08.

Publikációs lánc 2010

írta: korbelygyorgy
Publikációs lánc 2010

Nem hinném, hogy bealkonyodott a blogvilágnak, azonban az bizonyos, hogy a "helyükre kerültek", azaz a felhasználói aktivitásnak már nem az első számú platformjai az egykor webnaplónak mondott felületek. Nem azt mondom, hogy a Twitter, a Posterous, a Tumblr és főleg a Facebook kiszorította őket, hanem ebben a sorban egyszerűen egy lánc végére kerültek, igaz, a blogokat ez esetben nevezhetjük a publikációs lánc csúcsának.

Egyszerű, saját példa, kicsit bulvárosba is hajlik: április végén született kiskutyáink elajándékozásának ösztönzésére egy-két éve nagy valószínűséggel blogot indítok mindjuk a blog.hu-n, ami nem túl bonyolult művelet, népszerúsítése azonban már egy kicsit nehézkesebb lett volna, sorsa pedig bizonytalan, főleg, miután a kutyusok megtalálják gazdájukat.

Ehelyett 2010-ben nem kérdés, hogy Facebook-oldalt kapjanak a kis jövevények. Ennek létrehozása még egyszerűbb, ráadásul tartalommal megtölteni sem tart annyi ideig, mint például egy posztot megírni. A népszerűsítés ugye adott, ráadásul nem csak néhány száz ismerősöm látja közvetlenül a frissítéseket, hanem rásegíthetek hálózati kapcsolataim más csatornáin, például ezen a blogon és természetesen a Twitteren.

S ami a legfontosabb: ha az új kutyatulajok ezen a csatornán találják meg leendő kedvencüket, a Bonnie és kölykei-oldal nem feltétlenül hal be, hiszen elképzelhető, hogy folyamatosan kerülnek fel új infók, lényegében virtuálisan együtt marad a kutyacsalád. (A vicces az, hogy eddig két offline előjegyzésünk van, egy régi ismerős és a szomszéd bácsiék, azaz jobban tesszük, ha nem becsüljük le a face to face kommunikáció hatékonyságát :))

Vissza a blogokhoz, illetve a kommunikációs lánchoz. Nálam személy szerint - és szerintem nagyon sok blogger van így - a gyors, hirtelen gondolatok, másnak is ajánlott linkek stb. a Twitterre kerülnek. Ha ezek túllépik a 140 karaktert, de még nem érnek meg egy blogbejegyzést, akkor a Posterousra, ami egyébként közvetlen kapcsolatban áll a Twitterel (kacérkodtam a Tumblr-rel is, de valahogy belterjesnek találtam az ottani közösséget), és ami kifejtést igényel, az jön a blogra. Ez van jelenleg, de minden képlékeny, hiszen éppen most fejtettem ki, hogy  a Facebook jelentősége is egyre nagyobb, nem beszélve róla, hogy sokakkal együtt most kóstolgatom, hogy például a Buzz vagy a Google Reader megosztások és sok más létező vagy csak még tervezés alatt álló okosság hogy illeszkedik be ebbe a rendszerbe.

Szólj hozzá

blog facebook twitter posterous