2011. nov 27.

Ez egy bóvli jegyzet

írta: korbelygyorgy
Ez egy bóvli jegyzet

... vagy ez a jegyzet bóvli: a reggeli újságban lesz benne, egy picit rövidebb változatban, de én húztam meg, nem a hatalom, csak ez a verzió hosszabb lett, mint 1550 karakter...

Fekete péntek ott és itt

A hálaadást követő péntek nagy nap az Egyesült Államokban, a fogyasztás igazi ünnepe. Ekkor tartják a fekete pénteket, melynek lényege, hogy az üzletek különböző extra kedvezményekkel várják a vásárlókat, akik élnek is a lehetőséggel és mindent megvesznek, ami eléjük kerül. Akkora ünnep ez az Újvilágban, hogy a kereskedőkön és a bankosokon kívül senki nem megy el dolgozni, helyette az üzletekben portyázik. Nem véletlen, hogy az alternatív mozgalmak a fekete péntekre időzítik a Buy Nothing Day-t, azaz a Ne Vásárolj Semmit Napot, hogy felhívják a figyelmet a pénzzel megszerezhető dolgok múlandóságára, a nem anyagi javak fontosságára, vagyis hogy legalább ezen a napon hagyjuk a boltokban a bóvlit.

A mi péntekünk is fekete volt, ugyanis reggel arra ébredtünk, hogy mi magunk vagyunk a bóvli, legalábbis a Moody's szerint,, ami azt jelenti, hogy a gazdasági körök által mérvadó intézet arra int: ne vásárolj semmit - Magyarországon, azaz nem ajánlja az itteni tőkebefektetéseket. A magyar vásárló már régen nem rohamoz semmit, legfeljebb olcsó cserkeszárnyért, de erre a bóvli dologra mégiscsak felkapta a fejét, annál is inkább, mert az esti híradóban mosolygó minisztelnök és nemzetgazdasági miniszter nyugtatgat: minden rendben van, sikeresek vagyunk csak éppen támadgatnak.

Így hát még személyi konzekvenciák sincsenek: előre a megkezdett unotodox úton, azaz a különböző közgazdasági iskolák receptjei helyett saját válaszokat adunk a kihívásokra. Lényegében igazuk van: tényleg nem normális az a világ, ahol nem a tényleges gazdasági teljesítmény a mérvadó, hanem a pénzügyi manőverek sikeressége, illetve sikertelensége. Azonban ez van, ilyen a világ, aminek mi is szerves része vagyunk. Erről legtalálóbban az a netező fogalmazott a Twitteren, aki azt írta: „mától én is unortodox vagyok, függetlenítem magam az oxigéntől”.

Tehát maradjunk a földön és ne fulladjunk meg gazdasági értelemben sem, mert jönnek a ne vásárolj semmit évek.
Szólj hozzá

bóvli békés megyei hírlap printjegyzet