2012. feb 28.

Van ennek bármi értelme?

írta: korbelygyorgy
Van ennek bármi értelme?

Most érkezett a friss közlemény...

CIVIL  ÚJSÁGÍRÓK  A  SAJTÓSZABADSÁGÉRT

Talán sajtótörténeti  jelentőségű  esemény volt 2012. február 24-én: a MÚOSZ Gimes termében megalakult a Magyar Civil Újságírók Szakosztálya – angolul  Hungarian Civil Journalists' Division rövidítése: /HCJD/

A HCJD kezdeményezője, – többek között - , Martin József főiskolai tanár, az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozatának elnöke, Molnár Péter  és Farkas Attila kommunikáció szakos főiskolai hallgatók, Derecskei Zoltán újságíró, az online „Ellenszék Demokritikus Véleménymagazin” főszerkesztője és Sörösné Kolonics Erzsébet a „Nagyalásony Online” felelős szerkesztője.

A HCJD létrehozásának az a célja, hogy a XXI. század nagy vívmányával és lehetőségével, az internet használatával, minden állampolgár  ténylegesen élhessen a sajtószabadság állampolgári alapjogával anélkül, hogy a tények közlése  és a vélemények összevetése elsilányítaná a kommunikációt, megfosztaná a hitelességétől a közölt tényeket, és a vélemények, az érvek összevetése helyett az indulatok, a személyiség megvetése, a durvaság a sértegetés legyen az „eszmecsere” jellemzője.

A HCJD minden tagja személyesen gyakorolja az interneten a sajtószabadság jogát és személyesen felelősséget vállal azért, hogy az általa közölt tények és a kifejtett vélemények, érvek mindenben megfelelnek a méldia világát szabályozó törvényeknek és az újságírtás hagyományaiban gyökeredző etikai kódexek előírásainak, a tartalomszolgáltatók újabb keletű etikai követelményeinek. Mindannyian személyesen garantálják, hogy általuk nem silányul el az interneten a nyelvünk használata.

Mivel a HCJD a valóságos szabadságjog létezéséből és gyakorlásából indul ki, bárki tagja lehet a létrehozott szerveztetnek, aki valamilyen formában publikál az interneten és vállalja a HCJD tagságból származó kötelezettségek betartását. Tisztelettel hívjuk az újságíró szakmai szervezetek tagjait, a szerkesztőségek munkatársait, a bloggereket, a közösségi oldalak színes világát, a honlapok gazdáit és mindenkit, aki fontosnak tartja a demokratikus hatalomgyakorlás negyedik hatalmi elemének, az információ szolgáltatásnak mintaszerű működését, akinek nélkülözhetetlen drága szép nyelvünk mindennapos ápolása.

Köszönjük a MÚOSZ-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátja a szervezeti működéshez szükséges technikai eszközöket. A HCJD tagság internetes regisztrációval jön létre, a www.muosz.hu portálon.  (A kapcsolattartrás eszköze az e-mail, amely civilujsagirok@muosz.hu segítségével elérhető a HCJD vezetősége) A regisztrált tag bárhol publikálhat – természetesen a HCJD honlapja is rendelkezésére áll, a törvények és az etika tiszteletén és betartásán kívül egyetlen kötelezettsége van, hogy neve, írói álneve, nick-neve után tüntesse fel zárójelben /HCJD/ „a demokrácia és önszabályozás védjegyét”.

Szólj hozzá

civil újságírás muosz