2012. sze 24.

Ha Alföldi blog, akkor ünnepeljük az alföldi rockot

írta: korbelygyorgy
Ha Alföldi blog, akkor ünnepeljük az alföldi rockot

ALFÖLDI ROCK
Zenés dokumentumfilm a PG Csoportról


Van egy zenekar, ami 25 éve indult Debrecenből. Nem adta fel az Alföld, a vidék, és Debrecen iránti szeretetét és hitét. Bejárták a “fél világot” (Moszkvától-Pittsburgh-ig), szinte mindent elértek,amit egy rock-banda elérhet. “Az év szövegírója” (Jantyik Zsolt énekes-szövegíró),“ a Marlboro Rock in” tehetségkutató győztese, (több mint 300 zenekar közül), a svájci világ-gála résztvevője Bob Geldoffal, Neil Younggal és Pearl Jam-mel, 9 Grammy díjassal, “Csokonai-díj”, “Kölcsey-ösztöndíj”. Dalszövegeiket ugyanúgy belevésték a kollégiumi szekrényajtókba, mint az Európa Kiadó, a Kispál, vagy a Tankcsapda slágereit, ronggyá hallgatták első kazettáikat… A fiúk beszéltek, énekeltek hazáról, közösségről, nemzetről, szeretetről, amikor még nem volt “divat”. (Maradunk, mint a Magyarok, 1986.) Őszinte mondataik, dalaik beköltöztek a szívünkbe.

…És megint itt vannak. Mindig is itt voltak, akinek van (volt) füle, igénye a jó zenére és okos gondolatokra. A kultusz-zenekar sikerrel játszotta tavaly több, mint 20 előadással a zenéjükből és gondolataikból készült Vilégvége-szerelem c. zenés darabot, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében a Csokonai Színházban. Eljutottak a jubileumi évben Rómába, Párizsba, mindig “hazajárnak” Erdélybe és természetesen minden itthoni koncerthelyet is felkerestek, ahol játszottak az elmúlt 25 évben és ahol szívesen látják őket ma is. A “Klinika-mozi” legendás koncert-CD dalait már olyanok is éneklik, akik koruknál fogva még nem lehettek ott akkor… A zenekar itt van! - és bár “Nem sietnek sehová”, bedörrennek a “mi kis poros életünkbe”, amiről időnként azt hisszük, (elhisszük) hogy “ez a jó, ami most van….”(Alföldi zene).

Ideje szembesülni: meg kell nézni a a méltán legendás színdarabot, elmenni a PG koncertjeire és most meg kell nézni egy Filmet: “ALFÖLDI ROCK”! Szomjas György moziját. A Kossuth-díjas rendező, stábjával végigkísérte a 25 éves PG-t 2011-ben és rögzített különleges koncerthangulatot, riportokat olyanokkal, akik meghatározók a PG életében pl. Németh Lojzi (Bikini), Tátrai Tibor, Lukács László (Tankcsapda), Vidnyánszky Attila (színház-rendező), ef Zámbó Öcsi (Bizottság) és nem utolsó sorban Halmos Béla (prímás, népzenekutató, Táncház-mozgalom alapító), aki állandó közreműködője a PG-nek. Bepillanthatunk velük a színház próbáira, az utazásokba, és természetesen a jubileumi nagykoncertbe, megidézve a múltat, elgondolkodtatva a nézőt a jelenről és a jövőről.


ALFÖLDI ROCK - zenés dokumentumfilm

Rendezte: Szomjas György
Vezető operatőr: Dénes Zoltán
Hangmérnök: Kovács György, Kiss Attila, Gyarmati Balázs
Vágó: Szalai Károly
Producer: Rosta Katalin, Jantyik Csaba
A film az RF Produkciós Kft és a Híd Média Kft gondozásában készült.

Szólj hozzá

pg csoport alföldi rock