2013. ápr 30.

Trafikmutyi: szívás a javából

írta: korbelygyorgy
Trafikmutyi: szívás a javából

cigisodras_1367348734.jpg_550x368

Bal és jobboldali barátaim szerint elég naiv vagyok a közélet dolgait illetően (a középen lévők, lásd még libsi, zöld, mérsékelt jobb és mérsékelt bal nem mondják, mert maguk is azok), így hát kellő naivsággal közelítettem meg ezt a trafikdolgot is.

Magyarán: beszoptam azt a kommunikációt, miszerint a dohányforgalmazás állami monopolizálása jó az egészségügynek, az ifjúságvédelemnek, sok-sok kisvállalkozásnak. Bevallom őszintén, azért sem zavart a dolog, mert mióta sodrom a cigimet, hosszú évek óta berendezkedtem arra, hogy előre be kell spájzolnom hozzávalókbül, mert dohányt, cigipapírt, filtert nem lehet minden utcasarkon kapni, mint például jelenleg még cigarettát.

A trafikmutyibotrány bő egy hét alatt eltelt eseményei ismertek, a lényeg, hogy nagyon sok helyen fideszes csókosok kerültek helyzetbe vagy párt, vagy gazdasági vonalon, amit tetézett, hogy mit ad Isten, emelik a dohánykereskedők árrését. Kiderült továbbá, hogy a választókerületi elnökök egy része is véleményezte a trafikokat, továbbá az a cél, hogy a trafikok kvázi fideszes riadólánc-bázisok legyenek (bár vicces, hogy a másodosztályúként kezelt dohányos népség most milyen fontos lett - talán nem kap kék Bondot, aki nem írja alá a rezsicsökkentést?)

Áll is a bál rendesen, trafikmutyira mantraszerűen ismétlik válaszként: mi van Laborccal és Portikkal? (Igen, az is nagy pofátlanság, de az MSZP-től ezt már megszoktuk, a Fidesz viszont azt mondta, ők nem ilyenek, ezért is lett fülkeforradalom meg kétharmad.). Mostmár jól látszik, ilyenek, s ez most nagyon rosszul fog jönni várhatóan a kormányzópártoknak. Mert a magyar lakosság már megszokta, hogy a politikai elitje ilyeneket csinál, viszont azt elvárja: tisztelje meg annyira, hogy nem veszi hülyére közben. Szegény megboldogult Gádor Iván publicista írta vagy húsz éve a Magyar Hírlapban hasonló szituációban (nem tudom szó szerint idézni): a magyar ember elvárja, hogy a szart, amit megetetnek vele, szolgálják fel porcelántányéron, ezüst étkészlettel, salátadíszítéssel. Nagyjából erről van szó most is.

És akkor végül kérdezem nemzeti trafikos uraimékat: lesz-e rendes dohány július elsejétől, mondjuk Drum, Domingo, kék Tilbury? Lesznek-e normális papírok, mondjuk minimum Masquotte és filterből is ugyanez, szénszűrő nélküli kivitelben?

Szólj hozzá

dohány trafikmutyi