2014. aug 21.

Így okosítsd fel a tévédet - csak egy kütyü és más semmi

írta: korbelygyorgy
Így okosítsd fel a tévédet - csak egy kütyü és más semmi

Tévére vetíteni netes tartalmat nem olyan nagy újdonság, jómagam is évekig űztem ezt a műfajt, ám az általam alkalmazott kábeles megoldás több korláttal is járt. Főként azzal, hogy csupán egy eszköz volt alkalmas erre, ráadásul a nappaliban elég bénán nézett ki a mindenen áttekeredő kábel, s ugyebár amibe bele lehet botlani, abba előbb-utóbb bele is botlik valaki.

A nagy it és/vagy szórakoztatóelektronikai cégek persze évek óta dolgoznak az úgynevezett okostévé-koncepciókon, ám ezek a készülékek nem váltak igazán slágertermékké, s nem csak borsos áruk miatt, hanem mert nem sikerült igazán jó operációs rendszerrel kirukkolniuk. A Google azonban egy egyszerű, laza húzással forradalmasította a netes szórakoztatás eme sarkalatos szegmensét és tavaly megjelentette a Chromecast nevű eszközét.

A Chromecast lényegében egy pendrájvhoz hasonlító kütyü, amit a tévé HDMI-csatlakozójába kell bedugni. Én a német Amazonon rendeltem egyet 35 euróért. Bár természetesen előzőleg utánaolvastam, de a beüzemeléshez nem volt szükség semmiféle írott vagy egyéb segítségre, egyszerűen sikerült rácsatlakoztatni a wifi-hálózatra a kütyüt és indulhatott is a móka.

A legegyszerűbb természetesen a YouTube-tartalmak lejátszása: minden eszközön megjelenik a Chromecast ikonja, amire csak rá kell klikkelni/koppintani és máris a tévén a zene vagy a film. Ezen túl számos alkalmazást támogat a rendszer, ezek listája itt látható. Én ezek közül lényegében semmit nem használok a Deezeren és az említett YouTube-on kívül, így nem tudok beszámolni a tapasztalatokról.

A helyi, azaz a számítógépen/mobil eszközökön tárolt filmekkel/zenékkel más a helyzet, ugyanis ezek lejátszásához szükség van kiegészítő alkalmazásokra. A számítógépen a Google Cast Chrome-bővítmény segítségével vetíthetők ezek a tartalmak, míg mobil eszközökre számos app tölthető le, én (Androidra) az AllCast elnevezésű alkalmazást használom, amivel a filmes streamszolgáltatások filmjei/sorozatai is lejátszhatók.

Sajnos pc-parkunk elég elöregedett, csak ezzel tudom összefüggésbe hozni, hogy míg mobilról remekül lejátssza az utóbbiakat, mindhárom komputerünkről idegesítően  lassan, szaggatottan megy a műsor. 

Mindez azonban nem billenti negatív irányba az értékelést, hiszen egyrészt előbb-utóbb mindkét oldalon várható innováció: nekünk lesz gyorsabb gépünk, a Google pedig nyilvánvalóan tovább fejleszti a termékét. Egyébként is praktikusabb a mindig kéznél lévő telefonról elindítani a Scooby-Doo éppen áhított részét, vagy éppen az aktuális sorozatfrissülést, mint csak ezért bekapcsolni a számítógépet, ha egyébként nincs is rá szükség. 

Összegezve tehát ezt a nagyon gyorsan, mindenféle tesztelői igény nélkül összehozott posztot: bár a tévénk nem lesz okos, viszont jelentősen okosodik ettől a kis kütyütől, ami mind árát, mind innovációs jelentőségét tekintve komoly előrelépés az otthoni, it-alapú szórakoztatásban, kérdés természetesen, hogy mennyire válik tömegcikké. Ennek minden feltétele adott egyébként, hiszen a háztartások többsége már HDMI-csatlakozós tévével rendelkezik, van otthon wifi és mindenki imád a netről töltögetni/streamelni tartalmakat, úgyhogy hajrá.

És ami nem elhanyagolható érv mellette: végre senki nem botladozik a szoba közepén, vagy ha igen, az ok nem egy hosszú kábel a tévé és a számítógép között.

Neked milyen tapasztalataid vannak? Kommenteld ide!

Szólj hozzá

google chromecast