2019. feb 11.

Megmentheti Magyarországot egy közéleti szupergrup?

írta: korbelygyorgy
Megmentheti Magyarországot egy közéleti szupergrup?

  • A Fidesz által kreált választási törvény arra ösztönzi a jelenlegi ellenzéket, hogy valamiféle egységes blokkot alkotva szálljon szembe a hibrid rezsim uraival, amerikai, illetve brit mintára.
  • Ez az egység azonban sehogy sem akar létrejönni, hiszen a politikai paletta szinte minden szegmensét lefedő ellenzék éppen a különbségek, no és ízlésbeli okok miatt nem igazán akar és tud összezárni.
  • Pedig a megoldás egy ellen-Fidesz lenne, azaz egy, a brit vagy az amerikai nagy pártokhoz hasonló gyűjtőszervezet - el sem hinnénk, hogy például az Egyesült Államokban a Demokrata Párt milyen széles spektrumot ölel fel, gondoljunk csak a Hillary Clinton és a Berney Sanders közötti hatalmas különbségre.
  • Magyarországon eddig csupán Gyurcsány Ferenc tett utalást egy ellenzéki gyűjtőpártra, ám a rosszmúltú exminiszterelnök szereti ellopni a show-t, így felvetése lényegében falrahányt borsó.

stoporbi.jpg

Talán túl sok közéleti podcastot hallgattam az utóbbi időben, és talán a kelleténél jobban beleástam magam az otthoni történésekbe, de a minap éjszakai munka közben eszembe jutott egy lehetséges megoldás, ami persze mesterkélt és nem is nagyon van irodalma - ha csak nem vagyunk jártasak a rockzene világában. Az én nem túl átgondolt ötletem, hogy akárcsak a hatvanas-hetvenes években a supergroupok alakultak, a magyar éllenzék elitje is hozza létre saját szupergrupját, mely hatékonyabban integrálhatja a különböző nézeteket a polgári konzervatív, a liberális, a zöld és a szociáldemokrata/újbaloldali mezőben.

Az első jelentősebb supergroup a Cream volt, de ide sorolhatjuk például a Crosby, Still, Nash and Young-ot, hazai vizeken pedig az LGT, illetve a Taurus, vagy később a Dinamit tekinthető annak, sőt a nyolcvanas években Supergroup néven működött egy alkalmi formáció ismert rock-, illetve dzsessz-zenészekből (a videó elején fel is sorolják a tagokat).

 Nos, hát Másik János, Dés László, Tátrai Tibor és Karácsony James János nem valószínű, hogy vállalkozna a közéleti szupergrup létrehozására, jobb is, ha ők maradnak a zenénél, viszont amíg a semmiből nem bukkan fel az új Mahatma Ghandiba oltott Winston Churchill, addig abból kell főznünk, amink van.

Természetesen mindenkinek megvan a maga szupergrupja - már ha hajlandó erre a butuska játékra -, az ellenzéki térfélen mozgó aktív politikusok közül őket tudnám elképzelni egy nyertes választási párt élén (a lista sorrendjének nincs rendezési elve):

Szél Bernadett (független)

Tordai Bence (Párbeszéd)

Márki-Zay Péter (független)

Hadházy Ákos (független)

Vágó Gábor (LMP)

Jakab Péter (Jobbik)

Szabó Tímea (Párbeszéd)

Bősz Anett (Liberálisok)

Donáth Anna (Momentum)

Karácsony Gergely (Párbeszéd)

Mirkóczy Ádám (Jobbik)

Jávor Benedek (Párbeszéd)

Nagyjából ez állt össze nagy-nagy jóindulattal, szerintem ez a brigád, illetve az ő holdudvaruk kimozdíthatja a jelenlegi patthelyzetből az ellenzéket. Ha más hatása nem lenne, talán annyi, hogy a közvélemény látná a jelét egyfajta mozgásnak, hogy létrejöjjön a magyar Demokrata Párt vagy éppen a Labour, ami rendkívül változatos ideológiai térképet rajzol elénk, ám mint a bevezetőben utaltam rá, az amerikai demokraták is rendkívül sokszínűek a héja Hillary Clintontól a magát szocialistának valló Sandersig. A felsorolásban kizárólag aktív pártpolitikusok szerepelnek, ha nem így lenne, néhány fontos megmondóembert is ideírnék, például Schiffer Andrást, Ceglédi Zoltán politológust és most más nem jut eszembe.

Neked is feltűnt, hogy egy darab szocialista, illetve DK-s név nincs a listán? Nekem is, így utólag, szóval ez a szupergrup nem játszik el akármilyen oldschool dolgot, arra jönne létre, hogy modern, lüktető, egy kicsit populáris, de alapvetően igényes zenével kápráztassa el a nagyérdeműt, melynek egyre jobban megüli a gyomrát a kilenc éve rázúdított nemzeti mázzal leöntött, néha patetikus, de alapvetően borzalmasan igénytelen mulatós rock.

A te közéleti szupergrupod hogy nézne ki? Írd le kommentben!

(Borítókép: 24.hu)

 

Szólj hozzá

fidesz párbeszéd ellenzék momentum szupergroup