2003. sze 09.

írta: korbelygyorgy

Ismét egy agrárbuli: reggel Bábolnára utazom, ahol három napig az Agrárkapu tudósítójaként okosítom a hazai és a nemzetközi agrártársadalmat a Bábolnai Napok történéseiről, mármint azt a felét, amely nem a Szabad Földből és a Falurádióból tájékozódik, hanem meg tudja fogni az egeret is. Bár ezekből egyre több van, hála Istennek, ma már nem sok olyan téeszelnök pöffeszkedik a székében, aki előtt nincs egy PC vagy egy laptop, sőt nagy részük használja is. Ne felejtsük el, többnyire itt is jelen van már a fiatal generáció, amelyik már találkozott az egyetemen a számítástechnikával. No meg az elmúlt évek a komoly gazdaságokat arra kényszerítették, hogy faragjanak az üzemi költségeiken, ezt pedig csak úgy lehet megoldani, hogy nagyon sok munkafolyamatot a gépekre bíztak. Meg aztán a tájékozódás: nem nagyon hiszem, hogy elegendő lenne reggelente elolvasi a megyei napilapok butábbnál butább agrártémájú cikkeit... A trend egyébként nem csak a nagyüzemekre igaz meggyőződésem szerint, sőt. A Farmer Expón Debrecenben ugyancsak az Agrárkapunak csináltunk egy összeállítást a vásár látogatóinak körében, ahol egy nagyon kedves hölgy is nyilatkozott: kiderült róla, hogy oda jár az agráregyetemre, ha végez, a Nyírségben lévő családi gazdaságukban fog dolgozni. Ő már biztosan használja a hálót a tájékozódáshoz, különös tekintettel arra, hogy egy magyar gazdaság már szinte kizárólag csak pályázati úton tud forrásokhoz jutni. Gondoljunk csak bele, ki pályázik nagyobb eséllyel: ő, vagy a kisgazda szomszéd, aki egy-egy szakmai kihívást kiegyenesített kaszával és vesszen Németh Imre (Vonza András, Torgyán József, Lakos László, Nagy Ferenc József stb.) felkiáltással tud megoldani.

Utazás vonattal, végül is így a leglogikusabb és legkényelmesebb, egyébként kedvelem a vonatozást, mert kellemesen lelassít. Vihetek magammal könyveket, újságokat, olyan dolgokon agyalhatok, amikre normális esetben nincs módom, legfeljebb bringázás közben, ez azért teljesen más. Négykor kelek, fél hatkor indul a vonat Orosházáról, még nem döntöttem el, hogy Mezőtúr vagy Békéscsaba felé induljak, gyakorlatilag tökmindegy, bár talán jobban járok, ha fővonalon maradok, a MÁV-ban azért nem bízom annyire, még ha vonatozni szeretek is.

Jó néhány feladatomat fel kell függesztenem, hiszen hiába leszek ott is online, egyrészt nagyon sok dolgom lesz, másrészt GPRS-kapcsolódásra lesz csak módunk, ami nem túl gyors, így örülhetünk, ha a napi teendőket meg tudjuk oldani. A blogot persze igyekszem nem elhanyagolni, kérdés, hogy mennyire lesz izgalmas bárkinek is, hogy beszámolok bábolnai élményeimről: nicsak, kedves Naplóm, itt egy zsírkurvajó traktor, amott meg egy új sertéstáppremix, vagy kedves Naplóm, ma nem mosok kezet, mert aztat az államtitkár úr illette meg, miután interjút készítettem vele :-) Majd látjuk...

Szólj hozzá