2004. ápr 10.

írta: korbelygyorgy


A szakma körülbelül egy évtizede, vagy talán még régebben siratja a soha nem is létezett magyar tényfeltáró újságírást, nem mennék bele, hogy ez miért nem alakult ki hazánkban, de összefoglalóan erre is igaz a klasszikus megállapítás, amit az irodalomra, a zenére és annyi mindenre mondhatunk: nyelvi korlátok. Talán csak a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom tett tétova kísérleteket ennek a műfajnak a megteremtésérée, néha egy-egy napilap, itt azonban jobban működtek a politikai motivációk, mert igaz, hogy a Népszava felgöngyölte a Torgyán-ügyet, vagy legalábbis egy olyan sztorit, ami híven bemutatja a Torgyánék által kiépített hűbéres rendszert, de nem hiszem, hogy ellenkező előjellel erre vállalkoztak volna. Sajna a Magyar Hírlap és a Népszabi sem jeleskedik szoci gazemberek leleplezésében, mint ahogy a Magyar Nemzet is csak akkor tényfeltár, ha csőlátása elé kerül valami szoci ármány.

Az utóbbi néhány napban azonban az online média kitesz magáért: az Origó nemrég egy benzinkutas sztorival jött elő, pénteken  az Index pedig egy nagyon izgalmas inkognitós riporttal állt elő: munkatársuk becsusszant egy Werber-mítingre, ami nem tetszik Kovács Lászlónak és jéééé, nem tetszik a MÚOSZ-nak sem.  Uj Péter főszerkesztő az MTI jelentése szerint  viszont kiáll mind munkatársai, mind pedig az eljárás mellett és jól is teszi: ha ilyen barmok a szocik, akkor bűnhődjenek, erről is joga van tudni az adófizetőknek. Sőt, egy arany mondat, hadd idézzem:  Mint mondta, Kovács Lászlónak "nyilván az a korrekt és etikus, ami az ő szájíze szerint van", ez kevéssé volt aszerint. Úgy fogalmazott, "fantasztikus fondorlatra" volt szükségük ahhoz, hogy bejussanak a kampánytanácskozásra: "odament az emberünk és bement; nem kérdeztek tőle semmit, nem volt álszakáll, álbajusz. Nem hamisítottunk meghívót, nem kellett bőröndben becsempészni az emberünket"

Szóval végre valami pozitívum a hazai média háza táján és külön öröm, hogy ez az online média világából jön.. Kívánom, hogy ez a cikk legyen ügy, és nem azért, hogy bebizonyodjék, milyen álszentek és kétsztínűek a honi politika formálói - jelen esetben a volt bolsik -, hanem azért, hogy végre ez a fura szakma és észbe kapjon.

Ja igen: még nem fizettem be a 2004-es MÚOSZ-tagdíjat. Lehet, hogy nem is fogom?....
Szólj hozzá