2004. nov 11.

írta: korbelygyorgy

Közsegítség a közéleti lapoknak?
Népszabadság • H. Z.  • 2004. november 11.
Szükséges, hogy a bulvárújságok térnyerésének ellensúlyozására sajtóalapból kapjanak támogatást a politikai lapok - vélik politikusok pártállástól függetlenül.
"A politikai napilapok a politikai viták szempontjából a többi médiumnál fontosabb fórumnak tekinthetők" - indokolja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a javaslatát, hogy több nyugat-európai országhoz hasonlóan nálunk is vezessék be a sajtóalapot. Ezzel lehetne megsegíteni a zsugorodó hirdetési piacból élő, csökkenő példányszámú politikai lapokat. A MÚOSZ közleményének a Magyar Hírlap kiadásának felfüggesztése adott aktualitást. Nyugat-Európában a leggyakrabban hangoztatott érv: a demokrácia minőségét veszélyezteti, hogy a közéleti viták fórumaként legalkalmasabbnak tartott lapok nem képesek megfelelni a technikai, szórakoztatóipari kihívásoknak.


Hmmm, érdekes kérdés. Ha tegyük fel sikerülne megoldani a tényleg korrekt elosztást, például nem csak országos és megyei szinten, de mondjuk városi, térségi szinten is lehetne kezdeni valamit. Én mondjuk egy olyan törvényt fogadtatnék el, ami tiltja az önkormányzatok laptulajdonlását (mint például a médiatörvényben az elektronikus sajtóra ez vonatkozik), viszont kötelezném, hogy közérdekű hirdetéseit tegye közzé a piacon működő helyi lapokban, valamilyen szempontrendszer, mondjuk eladott példányszám vagy más alapján. Persze nem én találtam fel a spanyolviaszt, egy konferencián hallottam, hogy az Egyesült Államok több államában így megy ez. Gondoljunk csak bele: egy csapásra megoldható a gazdasági és a politikai függetlenség. Ja, hogy az ördög a részletekben lapul?...
Szólj hozzá