Alföldi blog

Korbely György blogja

2004. már 27.

írta: korbelygyorgy

Egy színész a színházi világnapról:

Ma van a Színházi Világnap! Ünnepelni kéne. De igazából nincs mit ünnepelni, hacsak azt nem, hogy a politika a színházat még mindig nem csinálta ki teljesen, hogy a gazdasági tényezők ellenére, még mindig talpon vannak a színházak (igaz, többségük inkább csak féltérden, de kitart a véksőkig!) és, hogy a kultúra még teljesen nem hullt le rólunk! Végül is akkor van mit ünnepelni.
Tovább Szólj hozzá

2004. már 27.

írta: korbelygyorgy

Azért a Hír tévéseknek is van humoruk: élőben nyomják a Fidesz népi huráljának tanácskozását,. éppen Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke fejtegeti, hogy a régi nomenklatúra tagjainak el kellene tűnniük a politikából és a médiából. Hangsúlyozom, ezzel maximálisan egyetértek. Ekkor nagytotál, na kire? Szűrös Mátyás ex-nomenklatúratag, aki mellőzöttsége miatt most népnemzetijobboldaliszocdem vagy micsoda, ott feszeng Áderék mellett és fapofával úgy csinál, mintha róla nem lenne szó. Ez az én bajom: az én komcsim nem komcsi, csak a ti komcsitok komcsi.
Tovább Szólj hozzá

2004. már 26.

írta: korbelygyorgy

Három-négy, talán öt év után ismét olvasni kezdtem. Ez így hülyén hangzik, természetesen fontos és nem fontos információkkal nap mint nap teletömöm az agyam, újságokból és a netről, sőt adott esetben szakkönyvek is a kezembe akadnak, még ritkábban irodalom is, viszont ez utóbbi nagyon esetlegesen. A helyzeten változtatnom kell, döntöttem el a napokban és szisztematikusan olvasok lefekvés előtt. Ennek az az ára, hogy hamarabb leszakadok a gépről, viszont a jótékony hatások már megmutatkoznak, vagy legalábbis elhitetem magammal, hogy kiegyensúlyozottabb vagyok.

Elég nagy könyvkupac várja, hogy elolvassam, én ehelyett egy már olvasott kötetet kezdtem újra: Márquez Száz év magányát. Nem véletlenül: magam sem értem, miért írtam be ...
Tovább Szólj hozzá

2004. már 25.

írta: korbelygyorgy

Sarkalatos kérdés: mi Kozsó igazi neve? A Fábry-showban ez volt a legdrámaibb fordulat ma este - a szombati sztárbox promóciós előzetesében, vagy mi is volt ez a műsor - amikor a showman rosszul konferálta fel a sztárt, és azt mondta, Kocsor Zsolt érkezik. Kozsó mester ezt szóvá tette, majd nagy unszolásra a neves vendég egy cetlire leírta az igazi nevét, majd Fábry megtartva a titkot lenyelte a papírt. Nos, kár volt. Kozsót így hívják: Kozári Zsolt, a Kocsor valószínűleg valamelyik bulvárlap találmánya.

Onnan tudom egyébként az igazi nevét, hogy egyszer régen valami buta PR-cikket kellett írnom a Bestiákról, még a net hajnalán és nem találtam róluk semmi forrásanyagot. A főnököm a kezembe nyomott egy mobilszámot, ő a menedzser. Mit ...
Tovább Szólj hozzá

2004. már 25.

írta: korbelygyorgy

"Dalos" a 80-as évek egyik szorgalmas besúgója volt. Első jelentését 1981. július 21-én adta, amit ötvennél is több követett. Hogy pontosan mikor hagyta abba, nem tudni: amikor 1986. május 9-én nyilvános helyen találkozott tartótisztjével, még kapott tőle feladatot, ám a jelentéseit tartalmazó "M", azaz Munkadosszié ezt követően már csak az addigra rendőr főhadnaggyá előléptetett Gábor Róbert összefoglaló sorait tartalmazza, 1986. október 10-i dátummal.

Az idézett részlet Szőnyei Tamás Vasököl című, nagy visszhangot kiváltott írásából származik a múlt heti MaNcs-ból, mely egy majdani könyvben is szerepl majd. A szerző nem írja ki, kiről lehet szó, azonban aki nem hülye és egy kicsit is ismeri a korabeli zenei viszonyokat, ...
Tovább Szólj hozzá

2004. már 24.

írta: korbelygyorgy

Van egy jó hírem meg egy rossz. Kezdem a jóval.

Megvan az első húzónév a Zöld Sátorba: 99 százalék, hogy Faludy Gyuri bácsi el tud jönni Tokajba, délelőtt beszéltem Fanny-val, aki igent mondott, s mivel nem hívtak vissza, férjuram is rábólintott. Egyébként nem idegen tőlük ez a fesztiválfíling, mert tavaly ott voltak Kapolcson, most pedig készülnek a Szigetre is, a Hócipő-sátorban lép fel a mester.

A rossz hír is délelőtt érkezett: Bod Péter, volt főnökünk emilezett, hogy meghalt a volt szerkesztőségi titkárnőnk, Herczeghné, Évike. A döbbenetes, hogy nagyon fiatal volt, szerintem alig túl a harmincon, két kicsi gyerekkel és fogalmunk sincs, mi baja volt, bár a levél szerint hosszan tartó, súlyos betegség vitte el. Éva ...
Tovább Szólj hozzá

2004. már 23.

írta: korbelygyorgy

Mától egy darabig ugyanaz szól a gyerek(bocsánat: tini-) szobában, mint a nappaliban: Belga . Vén fejjel én is nagy kedvelője vagyok ennek a triónak (+ Titusz), akik szerintem most komoly vérfrissítést jelentenek a hazai zenei akármicsodában, persze módjával, mert pont az a poén bennük, hogy nem szabad komolyan venni őket, mert ha így teszünk, könnyen pofára eshetünk. De az igazi zseniális dolgokban pont ez a jó: nem lehet őket behatárolni, besorolni, kategorizálni, ezáltal nagy szavakat gyártani róluk.

Ma délelőtt jutottam hozzá a Jön a Gólem című albumhoz (melyet egyébként a Tesco terjeszt - újabb fricska), hadd ne áruljam el, milyen forrásból és formátumban, igazából végighallgatni még nem sikerült, csak néhány számot, de máris ...
Tovább Szólj hozzá

2004. már 22.

írta: korbelygyorgy

Nem meglepetés, mégis döbbenetes:

Rock and roll-spiclik
Leleplezhető ügynök: állva maradt, amikor az igazi közönség letérdelt
NSZ • 2004. március 22. • Szerző: Jávorszky Béla Szilárd

Időről időre felvetődő téma – sajátos kelet-európai rocktörténelmünk egyik, 15 évvel a rendszerváltozás után még mindig csak részben kibeszélt alakjai a rock and roll-spiclik. Az elmúlt időszakban az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában (az egykori Történelmi Hivatalban) egyre több dokumentum vált elérhetővé az ifjúsági kultúra területén a kádári korszakban tevékenykedő „besúgókról és provokátorokról”.

Igaz, ebben a cikkben elsősorban a mainstream rockvilágról esik szó, tehát a láthatóról, kérdés, ...
Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása