2005. jan 27.

írta: korbelygyorgy

Előre a lakótelepi demokrácia megvalósításáért! Szóval elmentem a küldöttgyűlésre, szolid unalom, igaz, egy kis meghökkenést okozott, amikor egyedüliként tartózkodtam a költségvetés elfogadásánál, ám ennek egyszerű oka volt: információhiány, hiszen alig egynapos küldött voltam csak. Viszont úgy döntöttem, hogy a bázisdemokrácia jegyében máris tájékoztatom a lépcsőházi közösséget a történtekről, ezért írtam egy feljegyzést, amit hajnalban, kutyasétáltatás előtt kitűzök a faliújságra,  illetve itt is közlök a blogon. T. kollégával jót mulattunk rajta, hogy meg kell csinálni a www.kolcsey3.hu-t, amely lehetőséget ad a panelproli-demokrációa kiszélesítésére. Hmmm, ez egy politikai karrier kezdete? :-))))

Összefoglaló
az Orosházi Lakásszövetkezet csütörtöki közgyűléséről

Tisztelt Lakótársak, mindenek előtt köszönöm a bizalmat a jelölésért, illetve a támogatásért, bár eredetileg nem kívántam küldöttként részt venni a lakásszövetkezet munkájában. Viszont ha igent mondtam, a legfontosabb dolognak az információáramlást tartom, ezért röviden összefoglalom a küldöttgyűlés lényeget.

A gyűlést két napirendi ponttal hívták össze: a 2005-ös költségvetés elfogadása, illetve bejelentések. Bevezetőjében Harmati Győző elnök utalt rá, a kazánfelújításoknak köszönhetően észrevehetően csökken a gázfogyasztás. A 17-25 éves háztömbökre ráférne a felújítás, azonban ennek eddig nem sikerült megteremteni a feltételeit (éles kritika érte az önkormányzatot, illetve a polgármestert, aki választás előtt megígérte a panelfelújítást – a helyi lapban erről írtak is -, majd ebből nem lett semmi, mert a város nem vállalta be az egyharmadrész önerőt). Habár a napokban a kormány bejelentette, hogy nyolcmilliárdra növeli a panelfelújítási alapot, a jelenlévők szerint nagy áttörés nem várható a közeljövőben  a városban.
Arról is szó esett, hogy az idén, április 28-án 25 éves a lakásszövetkezet, s erről meg kívánnak emlékezni valamilyen formában.
A költségvetés tervezésénél konkrét árakat még nem tudtak figyelembe venni, ezért átlag ötszázalékos emelést terveztek be. Ennek megfelelően az idei költségek a következőképpen alakulnak (éves szinten), összesen:

biztosítás: 4 millió 155 ezer forint
szemétdíj: 8 millió 343 ezer forint
fenntartás: 44 millió 332 ezer forint
fűtés: 107 millió 454 millió forint
melegvíz-előállítás: 48 millió 278 ezer forint
Lift: 4 millió 679 ezer forint
Egyéb költségek (üzlet, garázs): 2 millió 680 ezer forint

Összesen: 219 millió 849 ezer forint

Felújítási alap várható képzése: 8 millió 580 ezer forint.

A költségvetést a nagy többség elfogadta, én tartózkodtam, tekintve, hogy akkor még nem egészen 24 órája voltam küldött, így nem éreztem etikusnak olyanról dönteni, amiről fogalmam sincs.

Az bejelentésekben két említésre méltó téma került terítékre
1.Nagyszénáson valami visszaélés-gyanús helyzet merült fel a melegvíz-elszámolásokkal, ezért a küldöttgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot, hogy szükség esetén végeztessen szakértői vizsgálatot az ügyben.
2.Dr. Molnár Imre, az igazgatóság jogi végzettségű tagja érintőlegesen ismertette a január elsején életbe lépett lakásszövetkezeti törvényt. Hangsúlyozta: a jogszabályba beépítették az elmúlt néhány év gyakorlati tapasztalatait, s ez rugalmasságot biztosít a lakásszövetkezetek részére, illetve megerősíti a gazdálkodás biztonságát. Az igazgatóság folyamatosan konzultál a szakmai szervezetekkel, illetve társ lakásszövetkezetekkel a gyakorlati alkalmazásról, ugyanis még ez évben minden szövetkezetnek meg kell alkotnia új alapszabályát. Privát megjegyzés: magát a törvényt egyébként célszerű tanulmányozni a lakásszövetkezettől függetlenül, mert számos újdonságot tartalmaz, például a társasházzá alakulást is megkönnyíti.

2005. január 27. csütörtök.

….....................................................
Korbely György küldött

Szólj hozzá