2005. már 06.

írta: korbelygyorgy

Fidesz: jelentiük kellett a Honvédelmi Minisztérium újságíróinak
A Fidesz azzal vádolta meg Juhász Ferenc honvédelmi minisztert és a tárca kommunikációját, hogy újságíróit a kirúgás terhe mellett arra kötelezte, járjanak el politikai eseményekre, és cikk írása nélkül számoljanak be a HM-nek. A tárca szerint ez 2003-as eset, idén márciusban pedig általános létszámcsökkentés miatt bocsátották el az embereket, a két eset között nincs összefüggés.

Érdekes történet ez, kétféle megközelítéssel. Ha igaz, akkor ismét egy újabb morális mélypontja ennek a drága jó szakmának, mert azt jelenti, hogy drága kollégáinkat olyasmire kényszerítették, ami nem tartozik a feladatkörükbe, sőt, szöges ellentétben áll azzal. Felmerül persze, hogy az ilyen "üzemi" lapoknál mindig speciális a helyzet, mert eleve nem lehetnek objektívek, többnyire nem az olvasóknak elkötelezettek, hanem a gazdinak (sajnos ez a helyzet minden médiumnál, csak éppen egy normális laptulajdonosnak egy érdeke van: jó újságja/rádiója/tévéje/portálja legyen, ami hosszú távon vív ki bizalmat az olvasók/hallgatók/nézők/felhasználók körében, s ez garantálja a piaci sikert).

A HM PR-munkáját egyébként ismerjük, elég csak arra utalni, amikor Zengő-ügyben kommunikátoraik különböző fórumokon nyomultak álneveken és védelmükbe vették a nagyberuházást. Halkan jegyzem meg, a modern marketing egyik fontos eszközének tartom én is az ilyen interaktív jelenlétet, azonban e területen például Gera Krisztián, az orosházi élményfürdő marketinges főnöke eljárását tartom célravezetőnek, aki a mi gyopárosi fórumunkon nyomul, saját névvel és véleménnyel., meggyőzve és meggyőzésre törekve a szkeptikusokat és a bizalmatlanokat, megerősítve a lelkesedőket. Nem azért, mert én vagyok a fórumgazdi, de szerintem a városban régen folyt ilyen világos, korrekt párbeszéd bármilyen közügyben. (Nem önfény: télleg azt látom, hogy elmennek egymás mellett a viták, ha vannak még egyáltalán ilyenek).

Visszatérve az eredeti témához: az ilyen feladatokra nem újságírókat kell alkalmazni, hanem PR-szakembereket, akik ha nem is mennek el egy sajtótájékoztatóra, mert ugyebár azt a sajtó részére szervezik, hanem különböző primer és szekunder stb. információk alapján összegyűjtik a pártok stb. véleményeit a honvédelemről. Úgy veszem észre, hogy mind a Fidesz, mind az MDF profi honlapot működtet, elég ott a közlemények közt bóklászni. De azt sem tartom kizártnak, hogy ha küldenek egy e-mailt a szakpolitikusnak, hogy "Te, Simicskó, mit szóltok ehhez, meg ahhoz?", akkor kap egy korrekt választ. Van még egyszerűbb megoldás is: "Hé, szakpolitikusok, egyeztessünk má' havonta a honvédelemről" Szóval beszélgetés, tárgyalás, eszmecsere stb.: régi, elavult módszer, de sok esetben célravezető lehet, mint újságírónak álcázott jelentőembereket küldeni - még a magyar közéletben is...
Szólj hozzá