2005. már 20.

No para

írta: korbelygyorgy
No para

Jelvényt viselnek a hálapénzt elutasító egészségügyisek?
"No para", azaz a paraszolvenciát elutasító jelvényt hordhatnának azok az orvosok és nővérek, akik nem fogadnak el pénzt a betegektől - javasolják egy internetes ötletbörzén. Egy másik honlapon viszont arra panaszkodnak a szakemberek, hogy a hálapénz nem követi az inflációt.

Az elképzelés akár zseniálisnak is nevezhető, különösen annak fényében, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag semmi sem történt hálapénzügyben, legfeljebb összeült néhány bizottság, amelyeket gyorsan szét is zavartak, mihelyt eszükbe jutott volna valami értelmes. Nem tudom, elterjed-e a jelvény, szerintem nem, de ha igen, tényleg színvallásra késztetné az érintetteket. Egyik kollégám hozzátartozója révén mos került be a verklibe és hihetetlen pénzeket szednek le róla gátlástalanul. Előre rettegek, ha előbb-utóbb én, vagy valamelyik szerettem bekerül a rendszerbe, mi lesz. Mert mások az elvek és más az egészség. Az egzisztenciájával még csak el-elszórakozgat az ember: nincs jó állás, amit a gazdi ad, sőt amit a piac adna, a gazdi azt is megakadályozza, mint az történt nem is olyan régen. Jó, nincs félmillás fizetés, csak a töredéke, az is sok munkával - kit érdekel, annyi van, amennyi kell, fussa ilyen-olyan javakra, de ha az én vagy valamelyik szerettemre bepipul egy post-Hippokratész, az életveszélyes is lehet.

Maga a jelvény egyébként azért is zseniális, mert kiterjeszthető más területekre. Képzeljünk el egy hivatalt, ahol a tisztviselők egy része a No korrupt kitűzőt viseli, vagy egy önkormányzatot, ahol a képviselők és a polgármester mellén ez a felirat ékeskedik, vagy ép a T. Házat... Ugye, milyen nehéz elképzelni?

Szólj hozzá