2005. máj 12.

Éretlenek

írta: korbelygyorgy
Éretlenek

Már nem csak igazi, illetve ál-érettségi tételek keringenek a neten, hanem ezek paródiái is. Tegnap egy vicc jött (Tanár: gyerekek, mindenkinél van tétel, vagy osszak?), ma pedig az alábbi kérdőív (kattints rá a nagyításhoz)



Mellesleg nem véletlen, hogy eddig nem írtam semmit az érettségi botrányról, ugyanis valami miatt én nem fogom fel ilyen tragikusan - és ezt ma el is mondtam több embernek -, főként nem politikai sandaságot sejtek mögötte, hanem egy sajátos "hacker" akciót. Persze nem a klasszikus értelemben, hiszen itt a betörés nem feltétlenül informatikai bravúrral történt, de a cél valami ilyesmi lehetett: rávilágítani a rendszer hiányosságaira. Sajnos, ennek áldozatai vannak, mindenek előtt az a 116 ezer ifjú, akik talán majd hatvanévesen is úgy gondolnak majd vissza az érettségire, hogy ahhoz valami nagy balhé kapcsolódott. Viszont maga az eseménysorozat alkalmas arra, hogy a struktúrát alaposan átgondolják és megtörténjenek a szükséges lépések. Persze, fogalmam sincs, mik ezek, de gondolom, azért fizetnek egy csomó szakembert, hogy kitalálják. Egyébként messze egyetértek Zsolt Péter szociológussal, aki a Népszabadság mai véleményoldalán írt erről.
Csak egy fontos idézet: (...) a demokratikus működés hiányosságai miatt jönnek létre a balesetek - nálunk is, másutt is. Lehet, hogy nálunk több ilyen hiányosság és baleset van, de paradox módon ugyanezen hiányosságok miatt kezeljük jól a válságokat. Ilyenkor nincs demokrácia a csoport szintjén. A válság után azonban nem kerülünk jobb helyzetbe, mert általában nem élünk a hierarchikus etika bűnbakképző, de mégiscsak előremutató gyakorlatával.

Egyébként pedig nem tudom elfogadni a szakminiszter és persze az SZDSZ-vezérkar érvelését, hogy kb. annyi felelősség terheli őket, mint azt a butikost, akinek betörnek az üzletébe (mellesleg gyakran éppen az áldozat is felelős, mert elmulasztotta a megelőzést...). Megítélésem szerint ilyenkor az a társadalom számára is legelfogadhatóbb lépés, ha Magyar Bálint lemond. Ez nagyon fontos elvi kérdés, még akkor is így kellene történnie, ha az veszélyeztetné a további reformokat. Ha ez utóbbitól kell félni egyébként, akkor megette a fene ezt a nagy liberális demokráciát, ha már egy szakterület is személyfüggő... Egyedül Fodor Gáborral értek egyet, aki tegnap meglebegtette a felelősség kérdését. Kuncze ezt ma reggel a Nap-Keltében úgy reagálta le, hogy az elnökség kiállt a miniszter mellett, Fodor Gábor egyedül maradt véleményével. No comment.

Szólj hozzá