2005. jún 29.

Árkommandósok

írta: korbelygyorgy
Árkommandósok

Kutyából nem lesz szalonna, amint csinál a kormány végre egy liberálisnak nevezhető húzást (adócsökkentés), másnap visszarángatják magukat a legrosszabb állampárt szintjére.
Árkommandót terveznek ugyanis, amelynek az lesz a dolga, hogy ellenőrizze: az öt százalékos áfacsökkenés megjelenik-e a fogyasztói árakban, nehogymá' extraprofitot zsebeljenek be a kereskedők.
Én, a naiv és lúzer vidéki lakos halkan kérdezem: egész véletlenül ez nem a piacgazdaság elnevezésű izé itten? Amelynek motorja a verseny, ami a legendás 4P egyik fontos pillére, az ár (Price) képzése során is történik? Azaz: ha normális piacgazdaság van Magyarországon, akkor csökkennek az árak, ha nem, akkor összebeszéltek, árkartellt hoztak létre, amit viszont büntet a törvény. Más kérdés a monopolisták (távközlési, kommunális, energia stb. szolgáltatók) helyzete, azok tényleg előfordulhat, hogy elcsábulnak és ráülnek az öt százalékra - de az is az állam szégyene, hogy ennyi monopólium létezik Magyarországon, s az úgynevezett természetes monopóliumok tökeit pedig nem szorítják erősebben.
Tessék mondani, a meggymagos embert* mikor tartóztatják le?


* Fiatalabb olvasók kedvéért: az eset fõhõse a konzervgyári hulladékként szemétdombra hordott meggymagot vásárolta fel és értékesítette vetõmagként. Tisztességtelen haszonszerzés és nyerészkedés miatt ítélték jogerõsen börtönbüntetésre, melyet a Csillag börtönben, gyilkosok közé zárva töltött le.(Forrás: Dessewffy Tibor: Az ellenállás diszkrét bája, jegyzetek, Replika 23-24. szám)
Szólj hozzá