2005. nov 20.

A mozi, a mozi...

írta: korbelygyorgy
A mozi, a mozi...

Bezárják Orosháza egyetlen moziját
2006. január 4-én vetít utoljára filmeket Orosháza egyetlen mozija. A multiplex mozikkal nem lehetett versenyképes az orosházi.


Igazi gyászhír, ki is emeltem bolddal. Igazi ok a kollektív bűntudatra.
Miközben megakultúrpalota épül sokszázmillióból, ahol majd mindenféle harmadosztályú helyi és országos haknisztár lép majd fel, szemünk előtt omlik össze több generáció - beleértve még az üknagyszülőket is - kedvelt zarándokhelye.
A felelősség azért kollektív szerintem, mert maga a mozitulaj nem gondolt a differenciált nézői igényekre, bizony a kínálat multiplexes volt, csak éppen több hónapos csúszással érkeztek meg a filmek. Nem szerveztek klubmozit, pedig lett volna igény meggyőződésem szerint (szervezett ugyan a művelődési ház néhány évig, ám az ottaninak nem igazán volt koncepciója, nem a filmtörténet tényleges trendjeit foglalta össze, hanem ahogy esik, úgy puffan alapon régi szórakoztató mozik kerültek elő).
Aztán: ebben az esetben nem elég lobbizni - de utálom már ezt a szót, lassan ki lehetne írni a várostáblákra: üdvözöljük Lobbiköztársaságban -, hanem ténylegesen segíteni kellett volna, hiszen mit érnek a megakomplexumok, beleértve az idegenforgalmiakat is -, ha még egy mozi sincs a városban.
Végül: saját fejemre is hamut szórok, mint ahogy fogyasztótársaim is ugyanúgy sárosak ebben az ügyben. Bizony gyakori látogatói vagyunk mi is a békéscsabai és a szegedi multiplexeknek, és bizony gyakran kerül a lejátszóba olyan, pár száz forintért hozzáférhető film, amit még be sem mutattak a helyi moziban.

Reméljük, nem csak arról van szó, hogy valakinek megtetszett az egyébként rendkívül jó adottságú belvárosi épület...

Szólj hozzá