2005. dec 16.

FT & BBC

írta: korbelygyorgy
FT & BBC

A kormány a Financial Times pozitív kritikáját citálta a parlamentben. A miniszterelnök elfelejtette hozzátenni, hogy a riport 20 millió forintba került  - bájos kis sztori a no comment kategóriából.

Kommentálást érdemel viszont a BBC magyar adásának megszűnése, mégpedig nekrológot. Napi egy-két alkalommal, például a királyi rádióban, illetve az Infó rádióban volt módom belehallgatni ebbe a bizonyos magyar adásba - valahogy mindig ilyen rádiót szerettem volna én is, persze ez lehetetlen, mégis mindig megragadott a hírérték sajátos súlyozása, akár külpolitikáról, akár gazdaságról volt szó. Aki rendszeresen hallgatta, garantáltan találkozott olyan hírekkel, amelyekkel a hazai sajtóban nem, vagy csak elrejtve jelentek meg, holott mégis fontos hírekről volt szó. A magyar sajtónak van egy sajátságos rutinossága, egyfajta protokoll-újságírás, ami unalmassá teszi például a külpolitikát. Ez az alternatív hang most elszáll, mivel nálunk már szólásszabadság van (hmm, 1990 óta akkor mi van?), s helyette arab nyelvű csatornát indít a brit közszolgálati adó.
Persze tájékoztatási monopólium azért nem marad, hál' Istennek ez itten a permanens információs forradalom kora, azért jó lett volna tovább tanulmányozni, hogyan is kell rádiózni valójában.
Szólj hozzá