2006. jan 07.

Priluki

írta: korbelygyorgy
Priluki

Tavaly a belföldön legálisan nem forgalmazott ukrán Priluki volt a második legkedveltebb cigarettamárka Magyarországon - derül ki egy lapunk birtokába került felmérésből. (A legnépszerűbb a Sopianae volt, a Priluki a Multifilterrel holtversenyben lett második.) A feketekereskedelem arányait egy piackutató társaság az eldobált cigarettásdobozok összegyűjtésével mérte fel. A fővárosban, valamint 14 nagyobb vidéki városban 2004-ben, illetve 2005-ben június és szeptember között munkatársai összesen 20 ezer darab üres dobozt gyűjtöttek össze. A minták elemzése után kiderült: egy év alatt 19-ről 27 százalékra nőtt a fogyasztásban a külföldön gyártott, majd az országba csempészett cigaretták aránya. Az ukrán dohányipar pedig egy év alatt majdnem tíz százalékkal, 23 százalékra növelte részesedését a magyar piacon.

Mint sok mindenben, ebben is a "bio" megoldások híve vagyok: több mint három éve magam sodrom a cigijeimet. Ezekkel a csempészcuccokkal két bajom van: egyrészt ugyebár mégsem jogkövető magatartás ezek fogyasztása, másrészt pedig a fene tudja, milyen vackokat építenek bele pluszba a standard mérgek mellé - mellesleg a dohánygyári termékekkel is ezért vannak fenntartásaim, ha olyan igényesek, mint a konzervgyárak vagy a húsüzemek, akkor tulajdonképpen nem is a dohány a gyilkos anyag, hanem a sok szemét, ami belekerül.
Szép lassan egyébként át lehet állni a manufakturális megoldásokra, ha nem is javítja meg az ember életét gyökeresen, de legalább a lelkiismereten enyhít, nem csak egészségileg, hanem a globalizációs szembenállásban, például újabban csak házikenyeret eszünk (jó, jó, a multinál megvásárolt automata kenyérsütőgéppel elkészítve :)), bioszappant használunk és hasonló okosságok (cinikusan hozzátehetem: csak házilag letöltött zenét hallgatunk, ami persze ebben a formában nem igaz), melyek ugyebár kis lépések az emberiség, de lehet, hogy nagy és főleg hasznos lépések az egyén életében.
Visszatérve eredeti témánkhoz: természetesen a dohányzás nem egészséges dolog, az igazi reform ennek abbahagyása lenne, de én akkor is gyors észbe kapásra figyelmeztetném a füstellenes harc civil és hatósági szereplőit, mert nem csak röhejes, amit művelnek, hanem ártalmas is.
Szólj hozzá