2006. jan 23.

A mi kis (várossá lett) falunk

írta: korbelygyorgy
A mi kis (várossá lett) falunk

Hogy ne legyen unalmas az élet, ismét helyi botrány, ezúttal az időközben várossá lett Csorváson. Még nem tudni, helyi kakaskodásról van-e szó, vagy köze van az országos média figyelmét és felkeltő szociháborúhoz. Annyi biztos, hogy kihathat az egész orosházi választókerületre.
Túl sokat még nem tudok, szerdán lesz egy sajtótájékoztató. Az egyik főszereplő Papp János vállalkozó, nem mellesleg egykori újságíró kollégám, akit egyébként félig-meddig mesteremként is tisztelhetek, a másik pedig Kasuba István alpolgármester. A felszínen egy rágalmazási ügy van, amibe belekeverték a roma önkormányzatot is, a háttérben pedig az, hogy Papp indulni akar a polgármester-jelöltként az állítólag visszavonulását fontolgató Szilágyi Menyhért székéért, illetve ogy. képviselőjelöltként is, ami nyilvánvalóan idegesíti a helyi köröket, mert főleg a baloldalról tud szavazatot lopni.

A háttérinfók a sértett, illetve ügyvédje meghívójában

Másfél évvel ezelőtt (2004. március) Csorváson szórólapok, és (2004. június 11.) Internetes levél útján ismeretlen tettesek rágalomhadjáratot indítottak egy helyi önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke, Papp János vállalkozó ellen. Az ominózus írásokban több más mellett rasszizmussal, cigány ellenes hangulatkeltéssel rágalmazták meg a képviselőt. Felszólították a lakosságot, hogy ne vásároljanak Papp János élelmiszer boltjában, ne vásárolják a pékségének a termékeit. (Erről a Békés Megyei Hírlap akkor beszámolt).
Céljuk a képviselő erkölcsi és politikai lejáratása, ellehetetlenítése, hiszen tudnivaló, hogy Papp János indulni készül a polgármester-választáson, sőt, az országgyűlési képviselő választáson is.
A sértett a rendőrségen feljelentést tett az ismeretlen rágalmazó/k ellen. A nyomozás megállapította, hogy az Internetes röpirat szerzője és terjesztője a Csorvási Cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Popol Istvánné. A testületi üléseken elhangzott dolgokról, pedig az mszp-és alpolgármester informálja. Ő áll a negatív kampány mögött.
A bírósági tárgyaláson Popolné beismerte, hogy ő az Internetes szórólap szerzője, ő tetette fel az írást a www.romaweb.hu oldalra. Ezt a koronatanú, a Csorvási Cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke, Lukács Margaréta is megerősítette tanúvallomásában. A védelem által beidézett csorvási polgármester, jegyző, testületi tagok kiálltak Papp János mellett, akinek végig azt kellett bizonyítania, hogy nem rasszista. Közben a tárgyalások között elkezdődött az áldozat megvádolása, fenyegető leveleket és fenyegetést tartalmazó üzeneteket kapott a sértett és a polgármester egyaránt. Ezekben a pertől való elállást akarták kicsikarni.
A bíróság 2006. január 25-én hozza meg ítéletét.
Vajon meg lehet-e védeni az önkormányzati képviselőt a kisebbséghez tartozó állampolgár rágalmaitól? Vajon a politikai pártok megvédik a törvénnyel szemben is pártjukhoz tartozó alpolgármestert?
Szólj hozzá