2006. nov 03.

Felhívás a demokratikus jogok védelmében

írta: korbelygyorgy
Felhívás a demokratikus jogok védelmében

NOL • Népszabadság Online • 2006. november 3.
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kezdeményezésére hatvanegy értelmiségi és közéleti aktivista nyilatkozatban ítéli el az október 23-i rendőri fellépés módját, és a '89-es jogállami forradalom értékei, az emberi méltóság és a demokratikus jogállam védelmében emel szót

NOL • Népszabadság Online • 2006. november 3.
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kezdeményezésére hatvanegy értelmiségi és közéleti aktivista nyilatkozatban ítéli el az október 23-i rendőri fellépés módját, és a '89-es jogállami forradalom értékei, az emberi méltóság és a demokratikus jogállam védelmében emel szót.

Nagyon vártam már ezt a hírt, vagy legalábbis hasonlót, nagyjából felsorolt emberekkel. Nem azért, mert az én nézeteimet igazolják, hanem azért, mert végre egy olyan lista, amelyen nem a fekete-fehér-igen-nem sablongondolkodása érvényesül. Az bosszant ezekben a napokban legjobban, hogy már szinte senki nem gondolkodik. Szocialisták, kvázi-liberálisok (SZDSZ-be tömörült politikusok) ugyanazt a nótát fújják: rendnek kell lennie, közben pedig nyilvánvaló elkúrások zömét követik el, például szelektálnak a titkos dokumentumok közül, ami tetszik, nyilvánosságra hozzák, ami nem, azt titkosítják. Konzervatívok, népnemzetiek, kereszténydemokraták meg hirtelen hatalmas emberjogi harcosok lettek, mintha nem is Pintér Sándor lett volna a miniszterük annak idején. Velük együtt a társadalom két nagy halmaza is így gondolkodik: szoci vagyok? Akkor üsd, vágd, nem apád, rohad lázadozó gazember, mit keres ott az uccán, húzzon haza és kussoljon. Fideszes vagyok? Jaj, jaj, szegény gyereknél csak egy utcakő volt, környezetismeret-órára akarta bevinni, gyűjtőmunkaként. Jajj, hogy barikádot épít? Jajj, az pedig azért van, mert nagyon kreatívok ezek a mai fiatalok. Nehogy bármelyik vérrendőr, vérügyész és vérbíró el merje ezért marasztalni.

Szóval az igazság - nem, nem odaát, hanem valahol a kettő között van. Persze, idióták nem garázdálkodhatnak és tarthatnak rettegésben egy világvárost, persze, hogy ezért vannak a rendőrök. No de valaki vegye már elő a vonatkozó törvényeket és a szolgálati szabályzatot! Azt be kell tartani, az intézkedésnek arányban kell lennie az elkövetéssel. Ha valaki hangosan beszél az órán, még nem rúgják ki az iskolából, ilyenkor más az intézkedési szint. Mint ahogy a kődobálót sem feltétlenül gumilövedékkel kell fejbe lőni, bizonyára van arányosabb intézkedés - és most az odakeveredett ártatlan emberekről nem is beszélnék, mert megint felidegesítem magam.

Szóval szerencsére vannak itt TGM-ek, Schiffer Andrások, Ungár Klárák, Illés Zoltánok és a sor hosszan folytatható (részletek a NOL írásában), akik demokraták és liberálisok, még a fejüket használják és visznek egy kis színt ebbe az egyre nyomorultabb, kispályásabb, utálatosabb magyar közéletbe.

Szólj hozzá

rendkivuli helyzet