2006. dec 14.

Vesztes Gázsi és Vesztes Józsi

írta: korbelygyorgy
Vesztes Gázsi és Vesztes Józsi

Miért nem esett le az állam, amikor először olvastam a rendőrségi intraneten olvasható rasszista bejegyzésekről? Talán mert jártam már egy pár rendőrségi sajtótájékoztatón, persze nem a puccos, tévés eseményeken, hanem a kisvárosokban, ahol csak egy kis iroda a helyszín, a díszlet egy páncélszekrény és egy Optima írógép, no, ezeken a helyeken szórják igazán a rassz dumát - tisztelet természetesen a kivételnek. Ezáltal persze nem lett most a rendőrség zöme lerasszistázva, mint ahogy a felkészületlen, műveletlen, tahó újságírók miatt sem írható le az egész szakma - csak éppen ők kerülnek valahogy mindig kirakatba. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a túlnyomó többség tisztességes, szakmailag felkészült és helyén van az esze és a szíve.


Friss élményem egyébként egy biztonsági őr: intézem az ügyemet egy hivatalban, beront az egyenruhás tulok (nem kigyúrt, kopasz fiatal, inkább olyan 40-50-es, szakmunkásból lett munkanélküli, majd átképzett vagyonőr forma) és elkezd méltatlankodni: viszek még ebből a nyomtatványból mert ezek a (fütty) cigányok megint (fütty), ezek a (fütty) még írni sem tudnak. A hölgyek zavarodottan néztek maguk elé, kérdés, hogy miért: kínos volt nekik, hogy civil is hallja a magyar közintézményben különösen elfogadhatatlan szöveget, esetleg nem értenek vele egyet, de a nagy hatalmú Józsi biztonsági őrrel nem mernek újat húzni, vagy már belefásultak az egészbe. (Hadd tegyem hozzá halkan, viszonylag jó íráskészséggel, közéleti-társadalmi jártassággal, felsőfokú végzettséggel magam is gyakran elkúrom a hivatalos nyomtatványok kitöltöltését - akkor hát miről beszélünk?) Az ilyen rohadékot azonnal ki kéne rúgni a francba, csak akkor mi történik: eggyel több buta lúzer, aki a romákra fogná saját szerencsétlenségét és fokozódna a társadalmi feszültség. Nem mintha olyan jó lenne a jelenlegi állapot: hallgatunk, sunnyogunk és hagyjuk, hogy Vesztes Józsi ossza az észt a Magyar Köztársaság bármely közintézményében.

Ennek az ügynek van még egy aspektusa: a BEOL kommentelői közt is van egy mag, nem tudom mekkora kör, amely folyamatosan cigányozik, bármilyen hírt képesek azzal kommentálni, hogy így a romák, meg úgy romák. Persze mi moderálunk, amennyire erőnkből futja, de ez véges, így előfordulhat, hogy hosszú órákon át ott van a nem túl píszí duma, amitől egy kultúrember azonnal kiakad, enyhítő körülmény talán annyi, hogy ezt legalább nagy valószínűséggel nem rendőrök követik el, bár ki tudja, ha nincs hol cigányozniuk az érintetteknek, lehet, hogy elfoglalják a publikus netet.

Szólj hozzá

rasszizmus cigany rendorseg