2007. jan 13.

Száz nap II.

írta: korbelygyorgy
Száz nap II.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy nem történt földindulás, holott az ingaelmélet szerint ez várható lett volna (Békéscsabán például, ahol azért nem sajátították ki a hatalmat az előző ciklusokban, sokkal nagyobb mértékű a fejvétel). Igaz, távozott néhány valóban politikai kinevezett, de az ő mandátumuk az első ember mandátumáig tartott, de például maradt egy korábbi tanácsadó, mi több, Jusztin ex-alpolgármester köztisztviselőként folytatja korábbi munkáját - ez szerintem viszonylag ritka jelenség. Pedig igény volna a nagytakarításra tudomásom szerint, ami nem helyes, de nem is csoda: elég sok frusztrált ember lehet, akinek borsot törtek az orra alá tizenkét év alatt, azok most elégtételt, uram bocsá' tisztes egzisztenciát szeretnének.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy nem történt földindulás, holott az ingaelmélet szerint ez várható lett volna (Békéscsabán például, ahol azért nem sajátították ki a hatalmat az előző ciklusokban, sokkal nagyobb mértékű a fejvétel). Igaz, távozott néhány valóban politikai kinevezett, de az ő mandátumuk az első ember mandátumáig tartott, de például maradt egy korábbi tanácsadó, mi több, Jusztin ex-alpolgármester köztisztviselőként folytatja korábbi munkáját - ez szerintem viszonylag ritka jelenség. Pedig igény volna a nagytakarításra tudomásom szerint, ami nem helyes, de nem is csoda: elég sok frusztrált ember lehet, akinek borsot törtek az orra alá tizenkét év alatt, azok most elégtételt, uram bocsá' tisztes egzisztenciát szeretnének
Szerencsére azonban az új elit önmérsékletet tanúsít, néha már meghökkentően is. Persze, hogy nem helyes az elődökre mutogatás, azonban emlékeim - és sokak emlékei - szerint volt itten szó bizonyos visszaélésgyanúról, amely mintha elsikkadt volna. Erre nagyon helyesen világított rá egy kommentelő is, a választók miatt úgy lenne helyes, ha ez az ügy végigfutna, nem mondjuk három év múlva, egy újabb kampányidőszakban kerülne elő valami a nyuszikalapból. Különben is: átfogó átvilágítás igénye is felmerült (az orosházi elkúrtuk-tüntetésen hangzott el) - úgy lenne tisztességes, ha ez megtörténne, mégpedig a nyilvánosság előtt. Nem elsősorban a bosszú miatt, hanem azért, hogy láthatóvá váljék: megalapozott volt-e az egyébként profi módon felépített kampány - és itt elsősorban a Tesco-ügyre gondolunk.

A nyilvánosság a végére maradt, nem azért, mert magam is médiamunkás vónék. (És e témakörben le kell szögeznem, mielőtt bárki bármit gondol: jól érzem magam a jelenlegi munkahelyemen, nem savanyú semmiféle szőlő). Szóval nem gondoltam én, hogy majd egyszer egy elitváltáskor lesz itt egy korrekt városi lap - a hatalom természetrajza nem ilyen, hülye lenne újabb gondot csinálni magának, és sajnos a nagy többség elfogadja ezt a logikát, holott az újság nem egy vagy 24 emberé, nem is a hatalmon lévő párté, hanem az adófizetőké. Funkciója nem az, hogy ezt mindenki . Azért egy pályázat mégiscsak illendő lett volna a főszerkesztői posztra, ezt még Gyulán is megcsinálták egy évvel ezelőtt, még hogyha borítékolva is volt az eredmény. (Közben a Duna képernyőjét egy metálbanda foglalta el, egy tavalyi tehetségkutató versenyről látható összefoglaló. Valószínűleg az Orpheus együttes, mert mindegyikük pólójára ez van írva).
Itt megint kínos vizekre eveztem, ugyanis Varga Zoltán, az Orosházi Média Kft. ügyvezetője, az Orosházi Élet kinevezett főszerkesztője számomra meghatározó személyiség, a rendszerváltás idején ő volt a helyi MDF alapítója, később országgyűlési képviselője, rengeteget tanultam tőle a hőskorban. Jelenlegi széke elfoglalása előtt a szegedi MR-stúdió vezetője volt, tehát nyilvánvalóan messze a legalkalmasabb jelölt a láthatatlan és elképzelt mezőnyben. Jobboldali kötődése közismert, bár párthoz ő sem köthető. Alapvetően ez sem kifogásolható szerintem, hiszen nem a személyiséget, hanem a produktumot kell majd figyelni. Annyi bizonyos, hogy íróemberről van szó (korábban Varsa Zoltán néven publikált), ami Tjocó szerint biztató előjel. Az én aggályom ezzel az, hogy egy ingyenes lap az a lap, amit az olvasók nem vesznek túl komolyan, tehát inkább a hirdetési újsággal meg a hipermarket-híradókkal kezelik egy szinten. Bár kedvemre való a magyar literátus újságírás egy bizonyos fokig, fennállhat a veszélye, hogy a sehogyan sem pozicionált célközönség többsége maximum Mónika és Balázs dumáját érti, az irodalmi utalásokat kevésbé, így az Orosházi Élet eltávolodna az olvasók többségétől és már krumplit pucolni sem mernének rajta (halkan hozzáteszem, egy újságtól én sem azt várom, hogy neveljen, hanem azt, hogy tájékoztasson, de erről az első két lapszám tanúsága szerint szó sincs). Tehát hangsúlyozom: nem a személy okozott csalódás, hanem az eljárás módja. De hát ugye tudjuk, az inga...
(lesz még, de nem ma éjjel)

Szólj hozzá

oroshaza nemethbela