2007. aug 10.

10/10/25

írta: korbelygyorgy
10/10/25

Évfordulók sora követi egymást, újabb figyelemeztetések az idő múlására. Például valamelyik reggel jön egy sms: boldog pannonos születésnapot kíván a szolgáltatóm, és beugrott, hogy bizony ez a kapcsolat egy évtizedes.

Évfordulók sora követi egymást, újabb figyelemeztetések az idő múlására. Például valamelyik reggel jön egy sms: boldog pannonos születésnapot kíván a szolgáltatóm, és beugrott, hogy bizony ez a kapcsolat egy évtizedes.

Azért is emlékszem a dátumra, mert a néhány nappal a telefon megvétele után mentünk a Szigetre, a punkok pedig még gúnyolódtak is Erikán, amikor az két koncert között felhívta apósomékat, hogy minden rendben van-e Szandikával (előző kutyánkkal, aki egy airdale terrier volt és őket bíztuk meg etetéssel, sétáltatással, egyebekkel). Szóval ritkaságszámba ment még a mobiltelefon, jól emlékszem, hogy egy Maxon Mx 3000 készülékünk volt, ami a Pannonnál saját márkásként került forgalomba. Primitív kis berendezés, de már lehetett vele sms-ezni, igaz, nagyon sok címzett akkor még nem nagyon tudta, mi az ördög az, ami pittyeg és megjelenik a készülékén. Azóta a dolgok gyökeresen megváltoztak, már a szigeti punkok is kiröhögnek, ha nincs mobilod...

Aztán ennek kapcsán jutott eszembe, hogy ugyancsak 1997 augusztusa volt, amikor lett otthon saját, külön bejáratú netünk. Ekkor indult ugyanis a szolgáltatás a városban, legalábbis ekkor vált elérhető helyi hívás díjáért, addig ugyanis a városban nem volt szerver. A szolgáltató a Datanet helyi partnere, a Fiprog volt és hihetetlen, semmi mással össze nem hasonlítható élmény volt az első e-mail elküldése, feliratkozás a HIX-listákra (Úristen, micsoda kultikus dolog volt ez annak idején - emlékszik még valaki?), böngészgetés az Internettón. A röhej az, hogy én előtte "fejben" már neteztem, ugyanis a Fiproggal üzleti kapcsolatban álltam, ők szponzorálták egy rádióműsoromat, a Heti Tükör címűt, amiben volt egy tízperces Internet percek című blokk. A cél nem a cég, hanem magának az internetnek a népszerűsítése volt. Igen ám, de gyakorlati ismeretek híján (na jó, láttam már internetet, komputert pedig használtam már vagy hét-nyolc éve, de nem volt semmiféle jártasságom a háló világában.) Úgyhogy feltérképeztem az összes újságot, könyvet, ami a témával foglalkozott és írtam a friss internet okosságokat, híreket (ekkor a Prim már elindította az Internet Kalauz című havilapot, ami kellő munícióval látott el. Voltak még persze interjúk is olyanokkal, akik már láttak internetet, mi több, használták is - szóval jó móka volt, a hőskor, mára pedig ez lett az életem és most tekintsünk el a patetikus elemzéstől: mi lett a netből és mi lett belőlem - nincs mese, életünk örökre összeforrt :)

Ja, van még egy évforduló, igaz, átnyúlik szeptemberre: 25 éves érettségi találkozó....

Szólj hozzá

internet pannon erettsegi talalkozo