2010. jan 06.

Nexus One

írta: korbelygyorgy
Nexus One

Nem vagyok telefonbuzi, bár azzal tisztában vagyok, hogy hatékony online életforma elképzelhetetlen megfelelő okostelefon nélkül. Ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a top készülékkel kell mindig rendelkezni, hiszen számos okos alkalmazással kiváltható az, amit a gyártók nem építettek bele, például az Opera Mini nevű böngésző csoda, vagy éppen a Snaptu, melyek bármely java-alapú, tehát gyakorlatilag minden forgalomban lévő mobilon elindulnak.

Az igazi forradalom azonban mégiscsak az okostelefonok piacán indult el néhány éve és most egy újabb fordulat történt azáltal, hogy megjelent a Google készüléke, a Nexus One. Az első áttörést az Apple követte el az iPhone-nal, mely kultikus készülékké vált az eltelt időszakban, nem csak az érintőképernyő miatt, mely mára már a PC-ipar innovációjának is része. 

Az iPhone lendületet adott a többi gyártónak is, jobbnál jobb okostelefonok jelennek meg a piacon, sőt a válság erősítette ezt a frontot, például olyan márkák váltak meghatározóvá, mint a BlackBarry, de a Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson sem akar lemaradni.

A Google Android nevű oprendszeréről már hosszú ideje lehet olvasni, hallani, s vannak, akik használják is, ám az igazi áttörés 2010-ben várható, vagyis részben már meg is történt a bejelentéssel. És nem is igazán a harver meg a szoftver az igazán figyelemre méltó, ennyiben talán nem übereli az iPhone-t vagy a Nokiát, hanem a konstrukció, ez ugyanis azzal van összhangban, amiért általában szeretjük a Google-t: nem a megszokott módon mohó és gátlástalan szolgáltatókon keresztül értékesít, hanem közvetlenül, kártyafüggetlenül, így a júzer maga választja ki a legszimpatikusabb lokális szolgáltatót, akár többet is egyszerre.

Az ár sem hangzik rosszul, legalábbis ebben a kategóriában, 530 dollár, azaz kb. százezer forint, bár sok kommentelő szerint mire az ideér, lesz a kétszáz is (ezt erősíteni látszik, hogy az iDealer 150 ezerért szállítja).

Szóval nem tudom, vágyom-e egy ilyen készülékre és hogy mennyivel jobb, mint a most használt Nokia N97-esem, de azért titkon remélem, hogy majd egyszer egy következő telcsim egy ilyen androidos Nexus One (Two, Three?) lesz.

Szólj hozzá

mobil android nexus one googe