2010. ápr 02.

A Kispál feloszlása: egy legenda vége - vagy kezdete?

írta: korbelygyorgy
A Kispál feloszlása: egy legenda vége - vagy kezdete?

Nem volt nehéz kitalálni, hogy melyik zenekarról lehet szó, amikor a Lángoló Gitárok feldobta egy Sziget-infó alapján, hogy melyik lesz az a zenekar, amelyik a Sziget - nulladik napján feloszlik, Lovasi ugyanis már évek óta lebegteti, hogy ha nem sikerül megújulnia a Kispál és a Borznak, akkor vége a történetnek.

Az esetről elég részletes cikket ír a pécsi Bama.hu, amit mi is átvettünk, s a média általánosságban a vezető hírek közt tálalta a sztorit - nem csak azért, mert  a búcsúkoncert a Sziget egyik attrakciója lesz, hanem azért is, mert alanyi jogon sokakat érdekel Lovasi és az ő zenekara és talán nem csak a Kossuth-díj kapcsán.

Első felindulásomban egy nekrológot ígértem a Twitteren, de nem nagyon állnék be abba a sorba, amely most több mint két évtizedes életművet elemez, méltat, helyére tesz. Annál is inkább, mert ugyanezek egész másokat elemeztek és méltattak, amikor a Kispál és a Borz még csak füstös kocsmákban és fesztiválos nagyszínpadokon volt csak ismert, a média maximum vicces csodabogárként mutogatta a nagydarab, mindig cigiző gitárost és a szemüveges, rekedt és vicces basszusgitáros-énekest, talán csak olyan nagy művészek figyeltek fel rájuk a mainstreamben, mint például Jancsó Miklós.

Az bizonyos, hogy nem túl szerencsés, hogy egy hónapon belül vezető hír a Kossuth-díj és a Kispál feloszlása. A két dolog közt természetesen nincs összefüggés, de a laikus talál és az igazságtól eltérő következtetésekre jut - az utóbbi 24 órában több ilyennek találkoztam, még az egyébként értelmiségi műhelynek nevezhető szerkesztőségben is. És talán az is illúzióromboló, hogy a búcsúzkodás része lesz annak show-biznisznek, ami távol állt ettől a zenekartól, legalábbis a szellemiségtől, amit képviselt - függetlenül attól, hogy a helyszín nem a népstadion vagy a Papp László Sportaréna, hanem a Sziget.

A legenda azért nem szűnt meg, sőt lehet, hogy most kezdődik. A szőkített nő és a Tökéletes helyettes (és sok minden más) örökre része a magyar kultúrának. Néhány perces néme főhajtás gyanánt régi Kispál-témájú posztokat olvasok...

 

Szólj hozzá

lovasi kossuth díj kispal