2011. nov 17.

A nap közleménye, azaz a végrehajtónak is van szíve

írta: korbelygyorgy
A nap közleménye, azaz  a végrehajtónak is van szíve

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara sajtóközleménye 
2011. november 17. - A mélyülő gazdasági válság következtében többen és gyakrabban kerülnek saját maguk által kilátástalannak ítélt helyzetbe, melyre egyedül nem tudnak megfelelő választ, reakciót adni. Ilyen sajnálatos eset történt ma délelőtt Budapesten, ahol egy hatvan év körüli férfi vetett véget életének. 

Az utóbbi idők eseményeinek hatására megnőtt a média felelőssége is abban, hogy felhívja az adósok figyelmét arra, a kilakoltatás egy hosszú folyamat utolsó pontja, melynek rengeteg korábbi állomása van. Azoknak, akik valamiért nem tudják adóságaikat megfizetni, számos lehetőségük nyílik, hogy egyezség útján rendezzék helyzetüket, mielőtt megindul ellenük a végrehajtási eljárás. A legfontosabb – még a végrehajtási szakasz előtt – hogy a lehető leggyorsabban felvegyük a kapcsolatot a hitelezővel, legyen az közüzemi szolgáltató, önkormányzat vagy pénzintézet, hiszen ezek a szervezetek legtöbb esetben nyitottak a részletfizetéses, halasztott fizetésese konstrukciókra. A nagy összegű banki hiteleknél nem feltétlen csak a részletfizetés, hanem esetleg a futamidő módosítás kitolása, átütemezés is megoldás lehet.

Nagyon fontos a párbeszéd a hitelezővel, szolgáltatóval, bankkal, a végrehajtóval. A fizetési felszólító leveleket, fizetési meghagyást vegye át az adós, a levelek átvétele után pedig keresse meg a hitelezőt vagy a végrehajtót, és keressék közösen a megoldási lehetőségeket, törekedjen egyezség megkötésére. Lehetőség van továbbá helyi segítséget is igénybe venni, pl. önkormányzati, alapítványi támogatásokat és segélyeket.

December 1-től életbe lép a kilakoltatási moratórium, így újabb kilakoltatások nem várhatóak a téli időszakban, de ez csak átmeneti megoldást jelent.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara őszinte részvétét fejezi ki az eset kapcsán, és mély együttérzéséről biztosítja az elhunyt hozzátartozóit.



Keretes

Az adós 1998 óta halmozott fel önkormányzati lakbértartozást. A bíróság 2010 februárjában hozott jogerős határozatot a kilakoltatásról, az önkormányzat pedig 2010 szeptemberében kérte a karhatalmi végrehajtást.

Az illetékes önálló bírósági végrehajtó rendőri kísérettel ma reggel (2011. november 17-én) kereste fel az adóst, aki nem engedte be őket a lakásba. Miután bejutottak, az adós kivetette magát az ablakból, és azonnal szörnyet halt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mély együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak.
Szólj hozzá

végrehajtó